Vajon merre?

Posted by

 | Kovács Viktor, Kovács Dominik: MILF / Füge, Jurányi

Bedő J. István

Most merre? – kérdezte W. a többszörösen elvált, ám sportos külsejű rendszerfejlesztő az egykori gimnázium folyosóján. Ugyanis nemigen lehetett tudni, a bemutatott darabra gondol-e vagy önmagára. Szárazakat nyelt. – Ez látlelet. Rólam szól, meg a többi hozzám hasonló balfácánról, akik ötven felé belevetik magukat valami tét nélkül csajozásba a hasonlóan el- vagyhttps://lexiq.hu/milf lekoptatott, használt negyvenesekkel.
Akik aztán beleesnek valami huszonsok évesbe.
Mert nekik még nem ért véget az élet.
A húszasnak meg tetszik az érett nő, a MILF.
És ő még nem sejti, hogy ez a késői lobbanás, áááh…
A MILF meg azt hiszi, ez hosszan ki fog tartani.
Amiben ő is akkorát téved, mint egy ház.
Mint egy tízemeletes panel. Újpalotán.

Valamennyi képen: Dr. Pető Kata (Milf), Rohonyi Barnabás (Sexymotherfucker)

A MILF – Kovács Viktor és Kovács Dominik műve – a Jurányi színpadán, életlenyomat. Minden negyvenes, boldogtalan, elvált, elhanyagolt vagy teljesen elhagyott nő magára veheti a történetét. A fentieket magán hordozó nő szerepében dr. Pető Kata paróka mögé bújva mondja, üvölti, énekli, táncolja végig ezt a tipikus életet. Amikor azt hiszi, neki már nem lesz pasija. Nem lesz nagy kaland az életében. Nem lesz szerelem. Nem lesz tartós kapcsolat. És akkor püff neki – beleszeret valakibe, aki – némely házibulis vagy diszkós megszorításokkal – akár a fia lehetne.

A dolgok kimenetelét akkor is sejthetjük, ha nem olvastuk volna végig a világirodalmat. Vagy legalább Maugham Színház-ját. (Jó válaszok még: Csodálatos vagy Júlia, Csodálatos Júlia – filmen.) A magánéleti sztorinak rövid a kifutása. Nem túl nagy meglepetés, hogy egy balul sikerült leány-(MILF-)kérés után a fiatalúr sutty – nincs többé.

A kétrészes színpadi mű nagyon sokat markol. Pető Kata végigszáguld az érzelmeken: felszikrázik és lelohad, sőt belerokkan. Hogy képben legyünk, biodíszletnek megkapja Rohonyi Barnabást – aki igen jó színész, noha alig szólal meg, ám remekül énekel operát (Kalaf: Nessun dorma), rapet vagy technót is, helyt áll emelőemberként is (cirkusz, közismerten: untermann), még rúdtáncol is, bár abban Pető jobb.

Az előadást Gergye Krisztián rendezte. A színre vitelen átsüt, hogy táncos ült a rendezői székben: minden mozdulat, mozgás, szünet keményen meg van tervezve és valósítva. Olyannyira, hogy a látvány sokszor elnyomja a szöveget, amit a két szerző olyan sűrűn hintett meg verbális poénokkal (állandóan viccelődnek a nézővel), hogy még meg sem értettük az egyiket, a másik már ott van a nyomában – csaknem követhetetlenül. A sokféle zenei stílus belekeverése leleményes ötlet, de némelyik pillanata olyannak tűnt, hogy helyettesíteni, nem pedig kiegészíteni akarja a cselekményt. Kiváló viszont a világítás, és szellemes a két szereplő több rétegben lehántható jelmeze.

A katarzist alighanem csak azok fogják igazán átélni, akiknek az életében már megfordult egy (vagy több) MILF.

Fotók: Gergely Bea

Kovács Viktor, Kovács Dominik: MILF
Dramaturg: Zsigó Anna
Rendező, koreográfus: Gergye Krisztián

Milf: Dr. Pető Kata
Sexymotherfucker: Rohonyi Barnabás

Zeneszerző: Matisz Flóra Lili
Jelmez: Nagy Fruzsina
Díszlet: Gergye Krisztián, Isépy Andor, Pető Kata
Fénytechnikus: Langó Ádám
Hangtechnikus: Nemesházi Attila
Füge Produkció – Jurányi Ház

A KULTÚRAKIRAKAT
%d