Miért döntött a Hamász a brutális támadásról?

Posted by
A Hamász vezetői azt állítják, hogy azért hajtották végre az október 7-i támadást Izrael ellen, mert úgy vélték, hogy a világ kezdi a palesztinok ügyét elfelejteni.  Erőszakkal kellazt újjáéleszteni. Szükséges volt, hogy „az egész egyenlet megváltozzon, és ne csak egy összecsapás legyen” – mondta Halil el-Hajja, a Hamász legfelsőbb vezetőtestületének tagja a katari Dohában a The New York Timesnak.

Sikerült a palesztin kérdést újra a figyelem középpontjába helyezni, és most senki sem tapasztal nyugalmat a térségben. A Hamász vezetői dicsérték a műveletet, és egyesek azt remélik, hogy az egy olyan tartós konfliktust indít el, amely véget vet az együttélés minden látszatának Izrael, Gáza és a körülöttük lévő országok között.Remélem, hogy az Izraellel szembeni hadiállapot minden határon állandósul, és hogy az arab világ mellénk áll – mondta Taher el-Nunu, a Hamász médiatanácsadója .

A támadással a csoport gázai vezetői – köztük Jahja Szinvar, aki több mint 20 évet töltött izraeli börtönökben, és Mohamed Dejf, egy titokzatos katonai parancsnok, akit Izrael többször is megpróbált meggyilkolni – is szólt a sajtóhoz. Közölték megduplázták a katonai konfrontációra való törekvésüket. Ami megváltoztathatja az egyenletet, az egy komoly cselekedet, és kétségtelenül tudtuk, hogy a reakció nagyszabású lesz. Azonban közölnünk kellett az emberekkel, hogy a palesztin ügy nem fog meghalni– mondta el-Hajja. A támadás előkészítése évekig tartott, az október 7-i támadásról szóló döntés viszont olyan titok volt, amelyet a Hamász néhány gázai vezetője szigorúan őrzött, és amelyről a Hamász és regionális tisztviselők szerint az utolsó pillanatig nem is tájékoztatták a résztvevőket, hogy megakadályozzák a regionális hírszerző szolgálatok lehallgatását. Egy regionális biztonsági tisztviselő szerint a Hamász arra számított, hogy a támadás megkezdését követően a palesztinok máshol is fellázadnak Izrael ellen, más arab népek a kormányaik ellen lázadnak, és a csoport regionális szövetségesei, köztük a Hezbollah is csatlakozik a harchoz. Ugyanakkor  a Hamász Gázán kívüli politikai vezetőit is meglepte a támadás.

Index/New York Times

Címkép: A Kfar Aza kibuc a támadás után