A Koordinátor irányította a Északi Áramlat felrobbantását?

Posted by

Der Spiegel/ Washington Post
>Az ukrán különleges erők parancsnoka állítólag részt vett az Északi Áramlat robbantásában
Ki áll a balti-tengeri gázvezetékek elleni támadás mögött? A nemzetközi nyomozás most egy brutális módszereiről ismert volt ukrán titkosszolgálati tiszthez vezetett. Állítólag ő a “Koordinátor”.

Roman Cservinszkij, az ukrán különleges erők ezredese lehetett az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását célzó titkos akció irányítója – legalábbis erre jutott a Washington Post és a Spiegel nagyszabású oknyomozása. A két lap forrásai szerint Cservinszkij koordinálta a hat fős kommandó utazását a helyszínre hamis fedőszemélyiségek álcája mögött, a hajó bérlését, a búvárfelszerelések és a robbanóanyag beszerzését is.0

A szerepét ismerő személyek szerint Cservinszkij nem egyedül cselekedett, és nem ő tervezte meg az akciót, amelyről korábban nem számoltak be. A tiszt magasabb rangú ukrán tisztviselőktől kapott utasításokat, akik végső soron Valerij Zaluzsnij tábornoknak, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztjének jelentettek – mondták a művelet végrehajtásának módját ismerő személyek. Névtelenségük megőrzése mellett beszéltek, hogy megvitassák a bombázás érzékeny részleteit, amely megterhelte az Ukrajnával fenntartott diplomáciai kapcsolatokat és ellenvetéseket váltott ki az amerikai tisztviselők részéről.

Ukrajna számos merész és titkos műveletet indított az orosz erők ellen. Az Északi Áramlat elleni támadás azonban olyan polgári infrastruktúrát célzott meg, amelyet azért építettek, hogy több millió európai embernek energiát biztosítson. Míg a Gazprom, az orosz állami tulajdonú gázipari konglomerátum az Északi Áramlat 51 százalékát birtokolja, addig a nyugati energiaipari vállalatok, köztük német, francia és holland vállalatok partnerek, és milliárdokat fektettek be a projektbe. Ukrajna régóta panaszkodott, hogy az Északi Áramlat lehetővé tenné Oroszország számára, hogy megkerülje az ukrán vezetékeket, megfosztva Kijevet a hatalmas tranzitbevételektől.

Ügyvédjén keresztül Cservinszkij tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a vezetékek szabotálásában. “Az Északi Áramlat elleni támadásban való részvételemről szóló minden találgatás az orosz propaganda által terjesztett, minden alapot nélkülöző feltételezés” – mondta Cservinszkij a The Washington Postnak és a Der Spiegelnek adott írásbeli nyilatkozatában, amelyek közösen végeztek vizsgálatot a szerepéről.

Az Északi Áramlat elleni szabotázsakció tavaly szeptemberben történt, a négyből három tenger alatti gázvezeték súlyosan megrongálódott benne. Azóta se tudni egyértelműen, ki állhatott az akció mögött, minden érintett tagad, és egymásra mutogat. Az akció akkor súlyosan fenyegette Európa energiabiztonságát a közelgő tél előtt, bár aztán végül a hideg időt sikerült különösebb problémák nélkül átvészelni.
Címkép: A Koordinátor/ Der Spiegel

%d