Hangulatjelentés Amerikából

Posted by

Feledy Botond

>Inda House. Az elmúlt években sorra ítélték el a 2020. január 6-án a Kapitólium ostromában résztvevő amerikaiakat, a lázadás vezetőit akár több mint húsz év börtönre. Mégis, számos republikánus képviselő, elsősorban az ún. MAGA (Make America Great Again) mozgalmárok, a mai napig tagadják ennek a lázadásnak a megtörténtét. Ez a mozgalom adta Mike Johnson személyében a képviselőház új elnökét – miután megbuktatták saját korábbi elnöküket. A belső harc látszik minden felületen:

 • Ken Buck republikánus szenátor bejelentette, hogy a párt belső szakadása miatt nem indul újra posztjáért, különösen az election denialism kifejezéssel jelzett, MAGA-körökben szinte kötelező lázadástagadási nézet miatt.
 • Múlt héten Denverben tárgyalta a bíróság azt a keresetet, hogy a 14. alkotmánykiegészítés alapján Trump eltiltható-e az elnökválasztástól 2024-ben. Ez a polgárháború korabeli kiegészítés azt mondja ki, hogy aki az alkotmányos berendezkedés elleni lázadásban részt vett, az nem viselhet közhivatalt. Több másik államban is hasonló keresetet nyújtottak be. Jogilag az esélye elég sovány, hogy a Legfelsőbb Bíróságon is megállna egy negatív ítélet.
 • Eközben megjelent egy következő hír a Project 2025-ről, vagyis a jobboldali think tankek által készített leendő Trump-programról. Az elnöki végrehajtási rendeletterveket is tartalmazó csomag arra is ráfordult, hogy az 1871-es Insurrection Act (Lázadási törvény) alapján – nagyobb tüntetési hullámok idején – hogyan vezényelhetné majd Trump a katonaságot az utcára. Emellett kiszivárgott, hogy mely hűtlenné vált lojalistái ellen indítana boszorkányüldözést. Az idősödő egykori ingatlanos láthatólag tényleg csak ebben a logikában tud gondolkodni.
 • Trump egyébként a többi perében sorra sérti az ún. gag ordereket, amelyeket a bíróság rendel el, hogy az alperes ne zaklassa a tanúkat, illetve a bíróság tagjait. Trump persze örömmel tweetel (vagyis ikszel) mindenkiről meglehetősen vulgárisan, még egyik védője is szabadkozott, hogy ő csak tanácsot ad a védencének, de Trump dönt. Elviekben ezért is járhat börtön a végén, még ha ez távoli lehetőség is egy korábbi elnök esetén, akinek az ügyvédje egyébként azzal fenyegetőzött, hogy a volt elnököket is védő Security Service állítaná meg a rendvédelem erőit.
 • A New Yorkban zajló pénzügyi csalási per kedden Trump meghallgatásával folytatódott, két fia múlt héten már megjelent. Az exelnök a meghallgatás negyedik órájában kezdett elfáradni és gyakran nekitámadt a bírónőnek. A főügyész asszony szintén aktív a Facebookon. New York főügyésze videón is nyilatkozott a vádirat tartalmáról, miszerint Trump direkt nagyobb vagyont vallott be, hogy ezzel több hitelhez jusson. A narratíva öl.
  Ezzel nem ér véget a hangulatjelentés az USA-ból. A fentiek mutatják, hogy mennyi energia megy el a belpolitikai feszültség kezelésére, az ezzel kapcsolatos kommunikációra. A valódi áldozat eközben az adminisztráció és annak működőképessége. Nemcsak nagyköveteket nem neveznek ki és váratnak hosszan, hanem tavasz óta 375 katonai kinevezéssel is adós a Kongresszus.

  • A betöltetlen katonai felsővezetői posztok óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek akkor, amikor Gázában és Ukrajnában háború zajlik, Tajvannal pedig Kína szemez.
  • Smith tábornok, a Marine Corps vezetője, a vezérkar tagja szívinfarktust kapott a múlt héten, feltehetőleg nem függetlenül attól, hogy a kinevezések hátráltatása miatt két posztot kellett egyszerre ellátnia.
  • Az egész kinevezési-halogatási botrány főszereplője megint egy republikánus: Tuberville szenátor azért kezdett bele a blokádba, mert ezzel akarja elérni, hogy a Biden-féle Pentagon ne támogassa az abortuszra más államba utazó női katonák költségeit. Ékes példája ez annak, amikor a Culture War hirtelen fontosabb lesz a valódi, naponta emberéleteket követelő háborúknál: amikor a döntéshozó nem tud kitörni a virtuális médiavalóságból. Annyira döbbenetes a tuberville-i magatartás, hogy a republikánus szenátorok végül plenáris vitán estek neki saját kollégájuknak, és kérlelték, fenyegették, győzködték, hogy adja fel a vétót.
  • Ez sem jött be. Az év végére a 852 amerikai katonai vezetői posztból 650-et érinthet az ideológiai harc.

  Tavasz, kutya, szalonna. Biden megítélése változatlanul alacsony maradt a stabilizálódó gazdasági mutatók ellenére: 55% elégedetlen vele, míg csak 38% elégedett. Ez időarányosan egyébként nagyjából hasonló Trump hivatali számaihoz, a korábbi elnökök általában magasabb szintet hoztak. Az izraeli háború kifejezetten felszabdalhatja támogatói táborát. A demokrata párt legfőbb szervezete, a DNC több mint ötven dolgozója írt levelet Bidennek, hogy a palesztinokra is legyen tekintettel, vagy felmondanak. Ez utóbbi a kampányidőszakban rosszul érintené a demokratákat. A fiatal ill. liberálisabb demokrata szavazók hasonlóan vélekednek már évek óta.

  • Ron DeSantis kaliforniai republikánus kormányzó csillaga leáldozóban van, Floridában Trump látogatására többen voltak kíváncsiak, mint amiben DeSantis reménykedett. Lassan fej-fej mellett állnak Trump mögött a második helyen – jóval lemaradva – Nikki Haley-vel, az első női dél-karolinai kormányzóval. Leánykori neve Randhawa, sikeres indiai bevándorlók gyermeke, két ciklusban vitt kormányzósága gazdaságilag sikeres volt, majd Trump ENSZ-nagykövete lett. Érdekes, hogy orosz vonalon sokkal kritikusabb volt az elnökénél. A január 6-i ügyben is a mérsékelt republikánus vonalon maradt, elítélve az eseményt. Kettejük esélyei hamar eldőlhetnek az első előválaszásokon.Címkép: Niki Haley republikánus jelölt