A populizmus = lázadás a „zsidónak” tartott urbánus/globális elitizmus ellen

Posted by

Magyaur

>A modern világ a városias, az egyéni tehetséget a kollektív nemzeti/vallási identitás-feletti értéknek hirdető kapitalista civilizáció szülötte. Aki gyűlöli a modern világot, mert elvesztette a kapitalizmus-előtti-elithez, egyházhoz kapcsolódó privilégiumait, vagy mert a tudása versenyképtelen, vagy mert az identitását a vallásosság határozza meg, vagy mert egyszerűen antikapitalista és keresi a fogást a népszerű (de ökológiai szempontból fenntarthatatlan) fogyasztói társadalom-modellel szemben: az könnyen a populizmus hívévé válhat.

Most a populizmus célkeresztében éppen a zsidók állnak, ami nem szükségszerű. A feudál-kommunista eszméket hirdető kambodzsai diktátor, Pol Pot, aki vissza akart térni az egyenlőség-alapú khmer agrártársadalomhoz az ellenségét többek közt a modernizmust képviselő értelmiségben találta meg és emiatt szó szerint főbenjáró bűn volt a szemüvegesség! De az „értelmiségi-urbánus”, illetve a normalitástól eltérő hippis kinézet elleni ellenérzés a világ más helyein is megtalálhatók, ennek ellentettje a „prolis”, agresszív, katonás, bőrfejű divat…

A városi, kereskedő népek lettek a bűnbakok, nemcsak a zsidók, hanem az örmények, Dél-Kelet Ázsiában a kínaiak és főleg a protestáns/puritán észak-amerikai jenkik, mert őket tekintették a tradicionális rend felforgatóinak. Az olyan populista vezérek, mint Putyin, Erdogan, vagy Orbán a saját hatalmi érdekeiket sokszor ebbe az „Amerika-Soros-Zelenszkij-ellenességbe” csomagolják.

Az emberiség nagy kérdése az, hogy a jövőben vajon a foci-huligánok kollektív elfogultságának pszichózisára építő nacionalista-vallásos populizmus kerekedik felül – ezzel együtt a zsarnokság és a permanens háború – vagy a különböző hitekkel, elfogultságokkal szemben toleráns, a Föld bioszférájának megőrzését előtérbe állító globalizmus?!