Szőke-nő mereng a hulladékgazdálkodáson

Posted by

Bibok Anikó

Valamikor nehéz sorsú emberek megsegítésére országszerte gyűjtögettük a pillepalackok kupakjait.
Volt olyan vállalat ami alapanyagként fel tudta használni ezeket a kupakokat, sőt még fizetett is értük.Nem sokat, de úgy gondoltuk, hogy sok kicsi sokra megy és segítünk valakinek – bónuszként nem valamilyen égetőben, vagy lerakott szemétként végzi a hasznosítható hulladék.
Aztán jött a MOHU – a drága és minden hulladék állami tulajdonná vált és annak kizárólagos kezelője ez a felkészületlen gigaistencsapása lett. A kupakokat eddig felvásárló és feldolgozó cég (cégek) az eddigi alapanyaguk egy részét elveszítették mivel nem minősülnek hulladék felvásárlásra jogosultnak.
Bátor vagyok azt gondolni, hogy a kieső alapanyag beszerzésének pótlása nem környezetbarátabb, mint a kupakok másodlagos feldolgozása. A kupakok fel nem vásárlásával egy időben valami észkombájn kitalálta, hogy a pillepalackokra úgy rakják fel a kupakokat, hogy az egy csavarással ne legyen eltávolítható mint az évtizedeken át volt. Gyakorlatilag a továbbiakban a két különböző alapanyagú műanyag egyben fog a szemétbe kerülni.
Ma mesélték valamilyen hulladékmentes program alkalmából a Kossuth rádióban, hogy a hazai hulladék 1o %-a az ami feldolgozásra kerül és csak 2 % az amiből azonos alapanyagú termék készül. Eddig lelkesen külön gyűjtöttük a feldolgozható kupakokat és pakoltuk a szelektív hulladékba a kupak nélküli, összetaposott pillepalackokat – amelyekből újra palackokat lehet készíteni.
A továbbiakban ez a két különféle hulladék együtt fog mozogni, tehát az alapanyaguk eltérése miatt nem
lesz feldolgozható. ( Hacsak a hulladék szelektálásakor erre a feladatra beállított emberek nem fognak azzal szórakázni, hogy levágják a kupakokat a palackról) Azt már csak halkan súgom meg, hogy a tervezett visszaváltó automaták a Rajna mentén nem fogadják el a palackot, ha rajta van a kupak. Persze elképzelhető, hogy mi hazai tervezésű és ennyire nem kényes
ízlésű masinákat fogunk üzembe állítani. Visszaváltó automatákat a 4oo m2-nél nagyobb üzletekben kötelező lesz beállítani. Boldogabb vidékeken ezek az automaták kinyomtatnak egy kis cetlit arról, hogy mennyi pénzért dobáltam beléjük palackot. Ezt a kis cédulát az üzletben fizetéskor beszámítják a vásárlás összegébe.
Nálunk azt ígérték, hogy az 1ooo lakos feletti településeken is lesznek ilyen utcai automaták. Szőkenőben meg felmerül a kérdés, hogy az oda bedobált palackok árához milyen úton-módon jut hozzá az ember? Összegyűjtögetjük és elküldjük levélben a MOHU-nak, az meg majd postázza a pár száz forintocskánkat?
Újra kitaláltak valamit ami biztosan nem jó, mert ha szakember véleményét kérték volna, akkor az lázasan tiltakozott volna.
(Valaki itt nagyon hülye, de az nem én vagyok).

Címkép: Hulladék udvar