Román Filmhét az Urániában 2023. November 7–12.

Posted by

BJI

Az európai rangú román filmművészet új termése idén is az Urániában mutatkozik be. A november 7-én kezdődő filmhéten hat alkotás látható.

A nyitófilm, a Libertate ’89 – Nagyszeben román–magyar koprodukcióban készült. A forradalom kaotikus és pánikhangulatú napjaiban Nagyszebenben a hatalom elleni tiltakozások során megtámadnak egy rendőrőrsöt. A támadás véres összecsapássá fajul a katonák, milicisták, civil tüntetők és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően Viorel rendőrkapitányt elfogják és terrorizmussal vádolják.

Nem maradhatnak ki a válogatásból a szatirikus hangvételű művek. Ilyen Paul Negoescu új fekete komédiája, a Derék emberek, amely nyolc román nemzeti filmdíjat (GOPO díj) nyert.

Derék emberek. R.: Paul Negoescu

A főszereplő, Ilie (Iulian Postelnicu) egyszerű, kiégett falusi rendőr, nem szeretne mást csak megszerezni egy gyümölcsöst, ahol békében élhet. Az ország keleti határánszolgál, ahol a korrupció és csempészet életforma, s amelynek rendszerében ő is kényszerű együttműködővé válik. Egy erőszakos eseménysorozat hatására kénytelen újraértékelni döntéseit.

A vígjáték és a horror határán egyensúlyoz az elsőfilmes moldáv rendező, Jon Bors Szén című alkotása.

Dima, a traktoros a ’90-es évek elején úgy dönt, hogy bevonul a seregbe, és barátjával, az afganisztáni háborút megjárt Vászjával részt vesz a transznisztriai háborúban. A front felé haladva találnak egy elszenesedett holttestet, amely azonban senkit sem érdekel, sőt, a hatóságok is teljes közönnyel viszonyulnak az esethez. Dima és Vászja elhatározza, hogy azonosítja és emberhez méltó temetésben részesíti az ismeretlent. Vállalásuk azonban nem várt kalandokkal és megpróbáltatásokkal jár.

Láthatunk továbbá egy magashegyi thrillert is, Daniel Sandu Az apa, aki hegyeket mozgat meg című filmjét.

Az apa, aki hegyeket mozgat meg. R.: Daniel Sandu

A nyugalmazott hírszerző tiszt megtudja, hogy fiát eltűntnek nyilvánították a hegyekben. A tragédia helyszínére siet annak reményében, hogy a fiatalembert élve találja. A keresés eredménytelen, ezért az egyre kétségbeesettebb apa saját mentőegységet szervez. Végül a kutatás az ember és a természet harcává durvul.

A válogatásban szerepel egy romantikus lírai filmdráma Mihal Sofronea A szelek nyomában című munkája, és egy dokumentumfilm is, Oana Giurgiu Alkalmi kémek című alkotása.

Az Alkalmi kémek azokról a Kelet-Európából származó zsidó önkéntesekről szól, akiket a britek ügynökként juttattak vissza szülőföldjükre a második világháború során.

%d