Pénz, pénz, pénz… és foci

Posted by

(A vb-rendező Szaúd-Arábia labdarúgása)

Hogy rövidre fogjuk, Szaúd-Arábia rendezheti meg a 2034. évi labdarúgó- világbajnokságot. De tegyük hozzá: minden bizonnyal.
Miután Ausztrália váratlanul visszavonta rendezési szándékát, Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy a 2034-es labdarúgó- világbajnokság rendezési jogát Szaúd-Arábia kapja. Van egy kis bibi, mert az elnök úr ezt a közösségi oldalán adta hírül. Jelentős formai hibát követve el, hiszen a helyszínről a FIFA közgyűlése hivatott dönteni, nagyjából egy év múlva.

Jó, rendben… Nincs mit eldönteni, hiszen Szaúd-Arábia maradt az egyetlen pályázó, de Gianni Infantino magánszáma árt a világszövetség tekintélyének. Az a bizonyos vébé amúgy is áthág bizonyos ingerküszöböket. A világ 48 válogatottja vív rekord számú, 104 mérkőzést, és a küzdelmek csaknem hat hétig tartanak. Alaposan felhígul a mezőny, és a döntőt két csapat szokatlanul hosszú menetelés után vívja, amely rendkívüli módon megterheli a játékosokat.
Átfordul a világbajnokság értékrendje is: eddig nagy dolog volt eljutni a világbajnoki mezőnybe, míg mostantól az országok szégyene lesz, ha a válogatottjuk nem fér be a dicső negyvennyolcba.

A FIFA helyszínként minimum tizennégy stadiont írt elő. A meglévőket, mondjuk a felét okvetlenül fel kell újítani, hiszen tizenegy év alatt a mai legjobbak is sokat kopnak. Plusz jó néhányat újként kell felépíteni. Kimondhatatlan összeg (ha magyarok építenék őket, még arra is rá kell számolni vagy ötven százalékot…)
De tudjuk, Szaúd-Arábia nem szegény, és – a FIFA legnagyobb örömére – nem sajnálja a pénzt a labdarúgásra. A klubok csak az idei nyáron 800 millió eurót költöttek neves játékosok átigazolására.

Mi több, két héttel azután, hogy Roberto Mancini lemondott az olasz szövetségi kapitányi posztjáról, máris Szaúd-Arábia labdarúgó-válogatottjának élére került. A helyi szövetség közlése szerint négy évre írt alá, évi 25 millió euróért. „Európában történelmet írtam, itt az ideje, hogy Szaúd-Arábiában is történelmet írjak. Úgy gondolom, ez egy nagy lehetőség számomra, hogy új országban is kipróbáljam magam, különösen Ázsiában, ahol a futball népszerűsége gyorsan nő – mondta az 58 éves mester. – A szaúdi játékosok fejlődését nagyban segítheti, hogy számos futballsztár szerződött a helyi bajnokságba, így Cristiano Ronaldo után többek között Sadio Mané, Karim Benzema, Fabinho, Jordan Henderson, Rijad Mahrez és Roberto Firmino is.” Mint tudjuk, tárgyalások folynak, hogy Lionel Messi is csatlakozzon hozzájuk hat hónapra, kölcsönbe, az Inter Miamiból.

Azóta Manicin mester túl van a bemutatkozáson: a szaúdiak hazai pályán 3–1-re kikaptak Costa Rica válogatottjától.

Érdemes röviden vázolni, hol tartanak a Zöld Sólymok, hol a helyük a majdani vb-házigazda legjobbjainak a világ labdarúgásában.

A bajnokság nemzetközi érdeklődést is kiváltott: egyre több európai tv-társaság tűzi műsorára a Pro League mérkőzéseit. Egyes elemzők szerint máris a világ legerősebb bajnokságainak egyike lett. A válogatott hat világbajnokságra jutott el. Az elsőre 1994-ben, az argentin Jorge Solari vezényletével. A Saeed Al-Owairan, Sami Al-Jaber, és Medzsid Abdullah fémjelezte csapat a csoportkörben Belgiumot és Marokkót legyőzve a nyolcaddöntőbe jutott, ahol Svédországtól szenvedett 3–1-es vereséget. Szerepelt az 1998-as, a 2002-es és a 2006-os világbajnokságra is, de nem jutott túl a csoportkörön. Alapjában véve elismerést vívott ki:
kultúrált, helyenként kifejezetten szép futballt játszik; csak arról feledkeznek meg, hogy nem véletlenül vannak kapuk a pályán… A mélypont 2002-ben következett be, történetük legnagyobb különbségű vereségét szenvedték el, Németországtól 8−0-ra kaptak ki, a csoportkört pedig rúgott gól nélkül és 12 kapott góllal, az utolsó helyen zárták.

*****

Tizenkét évvel később, 2018-ban szerepeltek ismét világbajnokságon. A rendező Oroszország ellen a nyitómérkőzésen 5−0-ás vereséget szenvedtek. Uruguaytól 1−0-ra kaptak ki, az utolsó csoportmérkőzésen viszont 2–1-re legyőzték Egyiptomot.
2022-ben hatalmas meglepetést okoztak, 2–1-re legyőzték Argentínát, a későbbi világbajnokot. A további két csoportmérkőzésen alulmaradtak (Lengyelország 0–2,
Mexikó 1–2), de a szereplésüket dicsérték a szakértők.
A magyar válogatott kétszer találkozott a szaúdiakkal. 2000 májusában Bicskei Bertalan szövetségi kapitány együttese 2–2-re ügyetlenkedte el a mérkőzést Győrben; Horváth Ferenc két góljával vezetett, majd a 90. percet követő ráadáspercekben kettőt kapott. 2005 februárjában Isztambulban, edzőtáborozás közben, a Lothar Matthäus vezette válogatott 0– 0-ra végzett.

Címképen a 2022. évi világbajnokság szaúdi válogatottja. Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit