Az aranylabda

Posted by

A hét jeles eseménye volt a bejelentés, hogy az argentin Lionel Messi (jelenleg az Inter Miami játékosa) nyerte el az idei Aranylabdát. A 36 éves világklasszist nyolcadszor érte a rendkívüli megtiszteltetés.

A Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda az európai labdarúgás egyéni trófeája a legjobb teljesítményt nyújtó játékosnak. A díjat 1956-ban alapította a francia szaklap, a France Football. A választás szabályai az idők folyamán változtak, 1995 óta az Európában játszó labdarúgók is megkaphatják, vagyis nem számít, hogy milyen nemzetiségűek, csak európai csapatban szerepeljenek. A díjat 2007-ben kiterjesztették valamennyi labdarúgóra. 2010- ben a díjat összevonták a FIFA Év játékosa-díjával, majd 2016-ban bejelentették, hogy a France Football ismét önállóan jegyzi a díjat, és hogy még az év vége előtt ismertetik az eredményt, a győztesekre pedig ismét csak európai újságírók szavazhatnak.

A díjra idén 30 játékost jelöltek. A névsorban vegyesen szerepeltek az öt topligában futballozó játékosok, és olyanok is, mint Lionel Messi vagy Karim Benzema, akik ma már amerikai vagy szaúdi klubot erősítenek. A tavalyi szezon egyénileg kiemelkedő játékosai (Erling Haaland, Antoine Griezmann, Harry Kane, Kylian Mbappé) és berobbanó sztárjai (Khvicha Kvaratskhelia, Joško Gvardiol) mind a jelöltek között szerepeltek. 2003 óta először nem került fel a listára Cristiano Ronaldo, aki Manchester United és az Al Nassr csapatában sem nyújtott kiemelkedőt.
A győzelmek száma szerint Messi foglalja el az első helyet nyolc győzelemmel, a portugál Cristiano Ronaldo ötször vehette át a díjat, míg utánuk következik a két holland, Johan Cruijff és Marco van Basten, valamint a francia Michel Platini három-három aranylabdával. Az országok rangsorában az argentinok vezetnek nyolc kitüntetettel.

A magyarok közül eddig csak Albert Flórián nyerte el a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát, 1967-ben. Puskás Ferenc 1960-ban második lett az ugyancsak Real Madrid- klasszis, Luis Suárez mögött.

Mint szinte minden szavazás után, most is előfordult hümmögés. A német Lothar Matthäus (egykor maga is Aranylabdás) úgy nyilatkozott, hogy az Angliában, Leeds-ben született norvég válogatott, Erling Haaland (norvégül Håland) inkább megérdemelte volna: „Az egész elmúlt évet tekintve jobb teljesítményt nyújtott, mint Messi. Igazságtalan, hogy Messi nyert, de ebből látszik, hogy egy vb-cím többet ér, mint bármi más. Haaland a Manchester Cityel megnyerte a Premier League-et, a Bajnokok Ligáját és az FA Kupát is, emellett gólrekordokat döntött. Bár Messi-rajongó vagyok, ez a szavazás egy komédia volt.”

Magát a szavazást némiképpen torzítja a gólközpontú értékelés. Nagy többségben gólerős csatárok nyerik el a díjat, hiszen a lőtt gólok száma az egyetlen statisztikai adat a játékból, amellyel a döntést alá lehet támasztani. Kapusként csupán a szovjet Lev Jasinnak sikerült elnyernie a díjat 1963-ban, védőként pedig a német Franz Beckenbauer nyert 1972-ben.

Lionel Messi a Párizsban rendezett díjátadón azt mondta, hogy az Aranylabdája egyben az argentin nemzeti tizenegy sikere is egyben. A beszédében megemlékezett honfitársáról, a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról is, aki az átadás napján ünnepelte volna a 63. születésnapját. Az értékelések szerint ez a gesztus Messi emberi nagyságát tanúsította.

Címkép: Lionel Messi a díjátadón. Fotó: AFP/Franck Fife