A Losonczi-birodalom

Posted by

Sz. I.
>Losonczi Ottó vállalkozónak két nagy szenvedélye van: Pesterzsébet, a kerület, ahol született, és ahol él, valamint a birkózás. Energiát, pénzt nem sajnál jó ügy szolgálatában, a kerületi nyugdíjasokat is jelentős összegekkel támogatja. Vallásos emberként a kerületi templomok, középületek csinosítását szintén magára vállalja. Szinte nincs olyan elképzelése az önkormányzatnak, amelynek a megvalósításában nem vesz részt. Nemrég adták át a Fitt-parkot, ahol 250 méteres gumiburkolatú futópálya, két kispályás futballpálya, két tollaslabda-, egy lábteniszpálya, egy aszfaltozott kosárlabdapálya, két aszfaltozott pingpongtér és mindenféle szabadtéri fitnesz-eszköz található. A megnyitón Szabados Ákos polgármester kiemelte az ötletadó Losonczi szerepét.

Hogy milyen hosszú időre nyúlik vissza a közéleti áldozatvállalása, azt az támasztja alá, hogy 1997-ben kapta meg a Pesterzsébet díszpolgára címet.
És akkor a birkózás…
A kezdetekről így vall: „Néhány évig a Fradiban birkóztam. Nagyon korán elvesztettem a szüleimet, így az élet nagy kihívások elé állított. Abba kellett hagynom a birkózást, de megtanultam küzdeni, és azt, hogy soha nem adhatom fel. Büszkén gondolok vissza erre az időszakra, hiszen ez indított el azon az úton, hogy sikeres vállalkozónak mondhassam magam.”
Támogatta a ferencvárosi szakosztályt, mígnem 2005-ben nagy lépésre szánta el magát: Harót János elnökkel való hosszas egyeztetés után 2006-ban újáélesztette az ESMTK régi birkózószakosztályát. Szakmai vezetőnek meghívta az FTC nemzetközi rangú szakemberét, Kruj Ivánt, aki volt a szabadfogású válogatott mestere és kiemelt nemzetközibíró.
Különleges építkezés kezdődött.
Egyrészt gyerekekkel, akiknek a létszáma gyorsan növekedett. De valóságos is: a Mártírok úti általános iskola tornacsarnokából gyönyörű sportkomplexum született. „2011-ben a kezdeményezésemre és az anyagi részvételemmel, dr. Hiller István akkori oktatási miniszternek (a körzet országgyűlési képviselőjének), valamint Szabados Ákos polgármesternek a támogatásával megépítettük az Európában is szinte egyedülálló sportcsarnokot.”
A komplexum Kruj Iván nevét kapta, akit még életében ért a rendkívüli megtiszteltetés. Az ünnepélyes átadáson Losonczi Ottó két kitüntetést vehetett át, a Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címet és a Birkózás Aranykeresztjét.
Maga a csarnok magas, világos, esztétikus. A benne zajló versenyek a legnagyobb rendben zajlanak, amelyhez Losonczi szinte mániákusan ragaszkodik, mert a jellemformálás eszközének tartja. A csapatok a verseny kezdetén egyenöltözékben, fegyelmezett sorokban vonulnak fel, a küzdelmek közben a nézők kijelölt részen foglalnak helyet, a szőnyegek között nincs jövés-menés, és az öltözők rendjére és tisztaságára is külön gondot fordítanak.
A csarnok alagsorában készült el a tágas, szép látványt nyújtó edzőterem, amely mellett kiválóan felszerelt erősítőhelyiség, de játék- és imaterem is található. Mi több, úszósáv is, hiszen az úszás a birkózásban is fontos kiegészítő sport. Az iskola az egykori vágtázó, sportdiplomata és tévériporter, Gyulai István nevét viseli, akit a pestszenterzsébeti temetőben helyeztek örök nyugalomra, a kerület posztumusz díszpolgára.
Magában az iskolában sportosztály is működik, a fiatal versenyzők egy helyen, biztonságban folytatják a tanulmányaikat és a felkészülésüket.
A birkózóedzők csapata – élén az egykori világbajnoki ötödik Kliment Lászlóval – jelentős létszámmal és nagyon eredményesen dolgozik. Csak példaként emeljük ki a 2016-os, jubileumi évet: a szakosztály a fennállása során először, toronymagasan megnyerte a felnőtt NB I-es csapatbajnokságot, valamint újra az első helyen végzett az egyesületek közötti országos rangsorban, úgy, hogy közel hatszáz ponttal előzte meg a második helyezettet.
Nincs hely arra, és felesleges is lenne itt felsorolni az ESMTK valamennyi értékes eredményét. Mindent elmond, hogy a magyar birkózósport egyik meghatározó műhelye. Azért két pillantás, csakis a közelmúltra… Nemrég nyerték meg az utánpótlás- csapatbajnokságot kötött- és szabadfogásban is. És hát Losonczi Dávid (Ottó három fiának egyike) ezüstérmet nyert a belgrádi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Nyilván sokan emlékeznek a döntőre, ott történt, hogy a török ellenfél két vállra került, de a bírók elfelejtették megítélni a tust…

Címkép: Losonczi Ottó esmtkbirkozas.hu