„Nem volt más feladatunk, mint ölni.”

Posted by

Maya Zanger-Nadis
Jerusalem Post

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét szerdán közzétette egy Hamász-terrorista kihallgatásának videófelvételét, melyen a férfi az október 7-i, dél-izraeli vérengzés során végrehajtott tetteiről beszél.

„Nem volt más feladatunk, mint ölni – mondja a Hamász fegyverese, Abu Rusha. – Nem volt szabad elrabolnunk senkit, mindenkit meg kellett ölnünk.” „Azt mondták – pontosít –, hogy öljünk meg mindenkit, aztán térjünk vissza.”

A kihallgatótiszt megkérdezi, különbséget kellett-e tenniük férfiak, nők és gyerekek között. A válasz nemleges. Miért öltek válogatás nélkül? Mi volt a támadás célja, és miért kellett válogatás nélkül ölniük? – kérdezik tőle ezután.

„Azt mondták, a telepesek mind katonák… Öljünk meg mindenkit, akit csak látunk” – feleli.
„Mindenkit meg kellett ölnötök? A nőket és a gyerekeket is?” – hangzik a kérdés.
„Igen.”

A Kfar Aza kibuc lerohanása

Abu Rusha egyike volt a Kfar Aza kibuc támadóinak.
„Megérkeztünk Kfar Azához. Egy dzsipben ültünk. [A vezetőnk] egy robbanószerkezettel átszakította Kfar Aza határkerítését.”
Abu Rusha a csapatával több házba is behatolt. Amelyiket üresen találták, azt felgyújtották. Épp felgyújtották az elsőt, amikor „valaki kijött a kertbe egy slaggal a kezében. [A csapat tagjai] meglátták és lelőtték. Ezzel kezdődött.”
A második házban Abu Rusha gyújtotta föl a hálószobát. „Bementünk a harmadik házba. Volt ott egy nő. Hamzeh agyonlőtte.”

Abu Rusha elmondja, hogy a csapatával átvizsgáltak egy üres házat, és továbbmentek az ötödikbe, ahol úgy kilencven percet töltöttek. „Megláttuk, hogy három telepes jön felénk” – folytatja. Tűzharc alakult ki, melyben Abu Rusha megölt egy embert, a társai pedig gránátokat hajítottak a többiek felé. Aztán a lövöldözés abbamaradt.”

Ezután két órára elbújtak egy gyümölcsösben, majd az ablakon át bemásztak egy újabb házba.
„Addig lőttünk, amíg csönd nem lett.” „Amikor átvizsgáltuk a házat, kisgyerekeket hallottunk a pánikszobából. Belőttünk abba a szobába.” Abu Rusha elmondja, addig tüzeltek, amíg csönd nem lett.

„Csönd lett? – kérdezi a kihallgatótiszt. – Ez mit jelent?”
„Hogy meghaltak.”
Nem sokkal később, egy újabb tűzpárbaj után Abu Rusha és társai megadták magukat az izraeli védelmi erőknek.
„A szüleim nem tudják, hogy Hamász-tag vagyok.”
Abu Rusha beszámolója után elhangzik a kérdés: „Az iszlám szerint szabad gyerekeket ölni?”
„Nem” – feleli a férfi.
„Mit mond erről Mohamed próféta?”
„Hogy a gyerekek nem harcosok” – mondja Abu Rusha.

Végül az utolsó kérdés: „Apád és anyád büszke lenne arra, amit tettél?”
„Nem tudják, hogy Hamász-tag vagyok. Ha apám meglátna, agyonlőne. Kinyírna.”
„Miért?”
„Azért, amit tettem.”

Címkép: Kfar Aza kibuc a vérengzés után