Mik történnek!

Posted by

Pápai P. Egon

A nemzeti árokásó Veszprémig, míg a mosolygásáért alkalmazott Novák Katalin egész Sydneyig menekült a budapesti 56-os megemlékezés elől. A kormányból többen is szétszóródtak a világ általában kellemes helyeire, hogy a határainkon túl diaszpórában élőket az ünnep kapcsán összehangolt hazugságokkal etessék, elfedve azt, ami itthon történik.

Csak azt említeném meg, hogy a Floridában magát jól érző miniszterelnökségi államtitkár azt merészelte állítani az ottani ünnepségen, hogy Magyarország ma is építhet az 56-ban kialakult nemzeti összefogás erejére. És nem szakadt rá a mennyezet, nem égett le a képéről a bőr se, miközben a hatalmon lévő Fidesz rendre kétségbe vonja azoknak még a magyarságát is, akik nem a hatalmon lévő Fidesz szekerét tolják. Nemzeti összefogásról papolnak, de hazaárulónak tartanak mindenkit, aki nem fideszes vallású.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete David Pressman megbeszélést hívott össze az Orbán-Putyin találkozó miatt. Ezen a NATO-tagországok nagykövetei és a svéd nagykövet vett részt. Azért találkoztak, mert biztonsági aggodalmat vet fel Orbán és Putyin egyre mélyülő kapcsolata. Hol vannak Orbánnak a még ellenzékből, 2007-ben megfogalmazott, és mára elfeledett vagy letagadott mondásai: „az olaj Keletről jön, a szabadság Nyugatról”, vagy „mi az ajtót Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak meg ajtót mutattunk, és azt üzenjük a jövőnek, ne engedjék, hogy az ablakon vissza másszanak.”

Mindez rég volt, Orbán cserepesre nyaldosott száját a minap már ilyen mondatok hagyták el Pekingben:„Magyarország soha nem akart az oroszokkal szemben állni”. Így változnak az idő múlásával a köpönyegforgató Orbán elvei, így lesz önmaga paródiája, és a nagy nyilvánosság előtt egy hiteltelen, hazug, szarkeverő, hitvány senki. De a holdudvara se különb, bár dicsőítik a vérbe fojtott 56-os forradalmat, de az orosz tankönyvekben a forradalom penetráns meghamisítása ellen egy hangos szót se mernek szólni ezek a bátrak.

Wasingtonban a forradalomra emlékezés ünnepén Csák János kulturális miniszter úgy hivatkozott Orbánra és egész udvartartására, mint a legszovjetellenesebb, legkommunistaellenesebb emberekre, különösen a miniszterelnököt emelte ki, aki fél kézzel űzte ki a szovjet csapatokat Magyarországról. Igen, arról az 56-ról van szó, aminek apropóján kúszott be a politikába, és ifjú titánként Nagy Imre miniszterelnök koporsójába kapaszkodva hazazavarta a ruszkikat, akik egyébként addigra már indulásra készen, régen összepakoltak.

1956-ot az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése alapjának tartja a miniszter, mert muníciót ad a két szabadságszerető nép kapcsolatának. Nagyon jó! Fontosabb kérdésnek tartom, hogy Magyarországon létrejöhet-e bármiféle konszenzus egymástól távol álló politikai erők, a jobb és baloldal között? Amikor hosszú évek óta arról szólnak a nemzeti ünnepeink, hogy a rendeleti kormányzás Európa Bajnoka a sleppjével együtt a saját politikai érdekeihez igazítja a történelmet is. És aszerint értelmezi újra a korábban nemzeti egyetértéssel elfogadott kérdéseket, hogy éppen akkor mi áll az érdekében. Orbán már azt sem hajlandó kimondani, hogy kik verték le az 56-os forradalmat (they), és úgy emlékszik, ahogy fent írtam, „ő soha nem akart az oroszokkal szemben állni”.

A nemzeti ünnepeket pártgyűlésnek tekinti Orbán, és az egyik oldalt a másik ellen, sőt a vidékieket is a fővárosiak ellen hergeli. Utcai harcosként reklámozza magát, de Budapesten egyre ritkábban mer fellépni, mert a tömeg az veszélyes és még tüntetőkkel is találkozna, akik kifütyülnék. Idén a már egy nappal korábban lezárt, átvizsgált, körbe kordonozott belvárost választotta Veszprémben, ahol a mintegy háromszáz meghívott, szigorúan ellenőrzött közönsége előtt– sajtó kizárva – olvashatta fel a szövegét.

Ebben az évben is sikerült a beszédét úgy megfogalmazni, hogy Nagy Imre neve egyszer se szerepeljen benne, hisz rá és mártír társaira csak a politikába bekerülés miatt volt szükség. Orbán nemcsak az országot, a történelmet is a maga képére formálta, már nincs szüksége arra, hogy egyáltalán csak megemlítse Nagy Imrét és társait. Szégyen! Hogy lehet egy ilyen ócska, falusi kocsmapolitikus egy ország miniszterelnöke?

Külföldön szívesebben vállal fellépést a szupersztár, ott a megtekintése is könnyebb. Legközelebb nov. 22-én lép fel Zürichben egy luxushotelben, ott is szigorúan ellenőrzött körülmények között. A mindössze 36 ezer forintos belépő igazán semmi a magát Európa és Kína közötti kapocsnak képzelő, látnok zseni meghallgatásáért.

A nagykövetek találkozóján olyan megfogalmazás is elhangzott, mely szerint Orbán elárulta a NATO-t, és Magyarországot moszkovita eszközzé tette. Ezért ideje kizárni Magyarországot a magas szintű találkozókból és a hírszerzési információkból. Az amerikai nagykövet kijelentette, Magyarország a szövetségesünk, de aggódva figyeljük, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, azt közöljük az érintettel, és elvárjuk, hogy azt komolyan is vegyék.

Bár a nemzetközi sajtóban eddig is nyilvánvaló volt, Orbán elárulta a nemzetközi szövetségeket, melynek tagjai vagyunk, de most videón is mindenki láthatta Alaszkától Afrikáig. ki is ő, és mit képvisel. Bemutatta fészkelődése közepette, kényszeres túlmozgások kíséretében, mennyire megalázkodik az orosz keresztapa előtt, aki folytonosan megalázza és értésére adja: Magyarország a csicskánk.

Tizenhárom éve aszerint hamisítják 1956 emlékét, ahogy éppen az érdeke kívánja a rendeleti elnyomórendszerük, amit indokolatlanul jövő május végéig ismét meghosszabbítanak. Mára nagyjából mindent leromboltak abból, amire építeni lehetne a jövőt vagy akárcsak a holnapi napot.

Címkép: Orbán Veszprémben beszédre készül