A magyar társadalom nem mozdul

Posted by

Uj Péter

heti hírlevelében ismerteti Tyler Coven interjúját Jacob Mikanowski lengyel-amerikai (-litván-zsidó) történésszel, akinek könyve a  Goodbye, East-Europe – An Intimate History of a Divided Land  nagy siker Amerikában.

Cowen: Mi a véleménye a magyar politikai helyzetről? Amolyan politikai focilvá vált az amerikai jobboldalon. Mennyire rossz a helyzet? Mennyire távolodik el Magyarország a demokráciától vagy a jogállamiságtól? Mit gondoljunk a magyarországi politikáról?

Mikanowski: Magyarország hihetetlen. Olyan, mintha egy amerikai republikánus (vörös) államot teljesen elfoglalna a kormányzó, illetve nem is kell, hogy vörös (republikánus) állam legyen; lehetne akár Huey Long típusú figura (baloldali-populista louisianai kormányzó majd szenátor a nagy gazdasági válság idején – a szerk.) -, elég hatalmas ahhoz, hogy megváltoztassa a törvényeket. Technikailag mindig a szabályokon belül mozog, miközben megváltoztatja magukat a szabályokat. Így képes megváltoztatni az alkotmányt, és létrehozni egyfajta törvényes autokráciát.

Beszéltem olyan emberekkel, akik ismerik Orbánt, sőt már ismerték diákként, ismerték politikai aktivistaként, libertariánus-féle diákvezérként. Mindannyian azt mondják, hogy hihetetlenül okos, hihetetlenül profi politikus. A politika részleteinek megszállottja. És megszállottan érdeklik saját imázsának részletei is. Nincs valódi ideológiai hovatartozása. A keresztény nacionalista szerep saját startégiai húzása.

Minden mozdulata kiszámított startégiailag, és ezeknek egyetlen célja van, hogy építse és fenntartsa a saját és pártja hatalmát. Ebben rendkívül jó. Számtalan apró intézkedést hoz, ezek apró győzelmek, amiket választási győzelmekké transzformál, majd a választási győzelmeket igazán nagyszabású, alkotmányos átalakításokká, és így átformálja egész Magyarországot. Egyre nagyobb mértékben ellenőrzi a médiát, egyre nagyobb mértékben a gazdaságot. Egyre nehezebb és nehezebb megbuktatni. A rendszer mégsem kemény diktatúra. Nem hiszem, hogy valaha is tömegbe lövetne. Nem hiszem, hogy erőszakhoz folyamodna. Nem hiszem, hogy a rendőrség vagy bármelyik fegyveres testület mellé állna, ha így kellene hatalomba tartania magát. Szóval ez egy furcsa keverék.

Cowen: Magyarország EU-tag maradhat?

Mikanowski: Elképesztő, hogy idáig jutott. Az EU gyakorlatilag segített Orbánnak. Az uniós támogatásokból alakították át Magyarországot: ha az ember a magyar vidéken autózik, 500 méterenként ér egy-egy épülő körforgalomhoz. Teljesen értelmetlen körforgalmakhoz. Ez mind uniós pénz, és mind olyan építőipari cégek kapják, amelyek lényegében Orbán hatalmi gépezetének részei. Orbánék kezelik ezt a pénzcsapot, és ezzel tudják megszilárdítani a hatalmukat. Az EU gyakorlatilag segít finanszírozni a Fidesz politikai dominanciáját. Furcsa, hogy idáig jutott a dolog, de amíg a magyar társadalom nem mozdul – és eddig eléggé nyugodt volt –, akkor nem tudom, hogy az EU miként vagy miért léphetne közbe.”