A World Press Photo igazgatója meglepődött

Posted by

„Meglepett a döntés, amelynek értelmében korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra” – mondta az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója, Joumana El Zein Khoury a hvg.hu arra vonatkozó kérdésére, mit szól ahhoz, hogy a Mi Hazánk kezdeményezése alapján Csák János miniszter úgy döntött, 18 éves kor alatt tilos látogatni a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást. A döntést a Fidesz homofóbtörvényével indokolták, mivel a kiállítás egyik képsorozata LMBTQ embereket is bemutat.

Semmi explicit vagy bántó nincs ezekben a képekben. Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség.

Mindenkit arra bátorítanék, hogy a honlapunkon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit” – írta az igazgató. A kérdéses fotósorozat ide kattintva nézhető végig, korosztályra való tekintet nélkül. Online ráadásul a sorozat több képe is megtekinthető annál, mint ahány a kiállításon látható.

Joumana El Zein Khoury hozzátette, a New York Timesnak fotózó Hannah Reyes Morales képein szereplő emberek életét „tárgyszerűen, mégis szenvedélyesen” mutatja be a fotósorozat, amelyről a világverseny zsűrije azt mondta: „Jól kivitelezett, gyönyörűen fényképezett sorozat, amely sikerrel állítja a középpontba egy közösség erejének és egymásba vetett bizalmának demonstrációját ahelyett, hogy a kétségbeesésben fürdőzne”.

A World Press Photo kommunikációs igazgatója, Andrew Davies a hvg.hu-nak mindezek mellett elmondta: nincs tisztában a magyar jogszabályi környezettel, és a szervezete nem is jogosult arra, hogy törvényeket kommentáljon, ugyanakkor jó kapcsolatot ápolnak a magyar partnerrel, a Nemzeti Múzeummal, és „megértjük, milyen nehéz helyzetben vannak”.

Az ügy miatt az Egységes Diákfront a hétvégén bekötött szemmel demonstrált a múzeumnál, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége pedig tiltakozó nyilatkozatot adott ki Csák Jánosnak címezve, amiért a miniszter megfogalmazásuk szerint „első szóra bedőlt egy politikai hecckampánynak”, a kormány pedig „melegellenes kampányok eszközévé vált”.
Hvg

Címkép: Transznemű szépségek