A sárba ragadt katonák helyett, most a rakétáké és drónoké a főszerep Ukrajnában

Posted by

 Siposhegyi Zoltan
euronews

Mindkét fél érzi, hogy gyorsan kell cselekednie a közelgő tél miatt, de egyik haderő sem tud nagyobb áttörést elérni. Elemzők attól tartanak, hogy Moszkva most spájzol be, hogy aztán a legnagyobb fagyok idején szétlőhesse a létfontosságú infrastruktúrát. Az ukrán fegyveres erők ismét átjutottak az orosz védelmen és megsemmisítettek egy légvédelmi rendszert a Krímen. Bár Moszkva még nem ismerte le a veszteségét, a Kreml szócsöveként ismert Rybar Telegram csatornáján azt írta, hogy amerikai gyártmányú ATACMS rakéták hullottak egy katonai bázisra a félsziget nyugati felén fekvő Olenyivka falu közelében. A támadásban 17 orosz katona megsebesült.
Az orosz védelmi minisztérium ezután arról számolt be, hogy légvédelme lelőtt nyolc Storm Shadow típusú, pilóta nélküli manőverező repülőgépet a Krím-félsziget felett. A tárca hétfői hadijelentése szerint a “különleges hadművelet övezetében” az oroszok két HIMARS-rakétát és 39 drónt fogtak el. Az orosz erők egy Odessza megyei hajójavítóra is csapást mértek, ahol négy munkás sérült meg.

Eközben az ukrán légierő azt közölte a Telegramon, hogy hétfőre virradóan az orosz erők 12 Sahid drónnal és két H-59 manőverező robotrepülőgéppel támadták Ukrajnát, de az ukrán erők valamennyit a levegőben megsemmisítették.

Ukrán ellentámadás ide, orosz csapatösszevonás oda, a kelet-ukrajnai front nem akar megmozdulni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek szárazföldi harcok. Pont ellenkezőleg. A tűzérség annyira aktív mind a két oldalon, hogy pont ezért nem tudnak előre nyomulni a gyalogosok.

A Kyiv Independentnek több katonai szakértő is azt nyilatkozta, hogy a hadműveletek el fognak húzódni és továbbra is lokalizáltak lesznek. A cikk szerint Ukrajnának még mindig vannak bevethető tartalékai, de gondosan meg kell válogatnia, hogy pontosan hol veti be azokat. Egy nyugalmazott ukrán ezredese szerint a fő hadműveletek most a keleti Avgyijivka és Kupjanszk térségébe összpontosulnak, ezért a déli irány némileg a háttérbe szorul.

Glen Grant katonai tanácsadó szerint ugyanakkor a háború menetén jelentősen változtathat a nyugati vadászgépek leszállítása. Persze az sem mindegy, hogy az ukrán pilóták addig meg tudják-e tanulni a bonyolult fegyverzet használatát.

Az oroszok két szempontból is változtattak taktikájukon. A brit hírszerzés úgy tudja, hogy az államilag támogatott orosz Redut zsoldosalakulat elkezdett nőket is toborozni. A katonai magánvállalat főleg mesterlövészként, drónpilótaként és egészségügyi személyzetként számít a katonanőkre.

Miközben az ukránok tűzifát gyűjtenek télire, addig az oroszok rakétákat. Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi időben az orosz haderő elkezdett kevesebb robbanótöltetet bevetni az ukrán városok ellen. Ennek akár örülni is lehetne, csakhogy nem valószínű, hogy Moszkvának megesett a szíve ellenségein, és azzal sem érdemes számolni, hogy kifogyott a rakétákból. Egyszerűen csak most táraz be belőlük, hogy aztán a téli fagyok alatt szétlőhesse az ukrán közműveket, elosztóközpontokat és vezetékeket. Ezzel növelve a civilek szenvedését, és a nyomást a kijevi vezetésen.

Az előző fűtési szezonban 300 találat érte a létfontosságú infrastruktúrát, de a hálózat négyötödét azóta sikerült helyre állítani. Sőt a helyiek is jobban felkészültek, és mindenki aki tudott, generátorokat vásárolt. Bár attól nem kell tartani, hogy a nyugati vállalatok elveszítenék türelmüket, de azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy az ukrán kormány már összegyűjtött egy jó nagy sárga csekkre való tartozást. Eddig legalább 3 milliár dollárnyi energiát nem fizettek ki a külföldi szolgáltató cégeknek.