Az európai vezetőknek úgy kell támogatniuk Izraelt, mint Ukrajnát

Posted by

Bloomberg
Nem fog menni, hogy az EU támogatja Ukrajnát, viszont semmi lelkifurdalása nincs Izrael kapcsán állapította meg Niall Ferguson. A Stanford Egyetem történésze azzal támasztotta alá a véleményét, hogy a két viszály teljesen összefonódik, nem lehet kettéválasztani. Ám az európai bölcsek úgy gondolják, hogy ukrán földön a demokrácia hősei csatároznak Moszkva szörnyeivel, viszont Izrael esetében elég maximum a verbális libikóka. A baloldal ugyanis folyamatosan támadja a „cionista telepesek gyarmatosítását”, továbbá a multikulti nevében védi az iszlamizmust. Emellett gyakorlati tényezők is közrejátszanak. Az EU vezetői ugyanis félnek, hogy a regionális viszály új menekülthullámot vált ki. A múlt évben a legtöbb európai országban a bevándorlás a gondok fő forrása lett.
Azon felül a tagállamok tartanak a terrorizmustól, mármint hogy az visszatérhet – véresen. A legkomolyabb probléma azonban az importenergia. Katar a Hamász fő anyagi támogatója, ám Európa retteg, hogy leállnak a gázszállítások, akkor pedig megugranak az energiaárak, pont akkor, amikor csillapodik az infláció. Végül pedig Brüsszel nem szeretné, ha a Közel-Kelet elvonná az USA figyelmét Ukrajnáról. Az orosz propaganda máris próbál viszályt szítani Kijev és Jeruzsálem között. És lesz is verseny a kettő között bizonyos fegyverekért. Ugyanakkor Moszkva és Irán mögött ott áll a gazdasági és technológiai szuperhatalom: Kína.
Az Unió mutat jeleket, hogy Peking érdekében kész valamelyest távolságot tartani Washingtontól, csakhogy a biztonságát jórészt Amerika szavatolja. Azon felül Kína jelentős mértékben fenyegeti a földrész biztonságát. De nem megfelelő Biden megközelítése sem, és félő, hogy a kínaiak kicselezik a fejlett világot. De mit csinál akkor, ha nem képes elrettenteni Teheránt, ahogy Moszkvát sem tudta? Továbbá mit tesz, ha Kína úgy dönt, hogy blokád alá veszi Tajvant, kihasználva, hogy az Egyesült Államok le van kötve a Közel-Keleten? – tette fel a kérdést a hírügynökség.