21. Olasz Filmfesztivál | Tizenkét film, kilenc alkotó

Posted by
Xénia
Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmjével, A parancsnokkal kezdődik november 4-én a budapesti Puskin moziban a 21. Olasz Filmfesztivál. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal; a közönség pedig kilenc alkotóval találkozhat.
Élni szeretnék! (R.: Michela Andreozzi)

November 4-én, szombaton 19 órakor a budapesti Puskin moziban A parancsnok (Comandante) nyitja a 21. Olasz Filmfesztivált. Edoardo De Angelis filmje valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaro, a II. világháború tisztje példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárójával biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte, miért tette ki magát ekkora kockázatnak, Salvatore Todaro így válaszolt: „Másoknak, velem ellentétben, nincs kétezer évnyi civilizáció a hátuk mögött.” A film főszereplőjét, az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinót a Mittelcinemafesten futó Adagióban is láthatja majd a közönség.

November 5-én, vasárnap 16.30-kor a Puskinban a Hátralévő életem első napját vetítik Toni Servillóval a főszerepben (ő az Adagio egyik főszereplője is). Négy, mélyponton lévő és az életének véget vetni akaró személy találkozik egy titokzatos férfival, aki a következő alkut ajánlja nekik: várjanak egy hetet, hogy újra megtapasztalhassák mennyire jó élni. A film rendezője, Paolo Genovese és forgatókönyvíró társai – Paolo Costella, Rolando Ravello – együtt készítették a világhírűvé vált Teljesen idegeneket. A magyar közönség most mindhármukkal találkozhat.

Hátralévő életem első napja (R.: Paolo Genovese)

November 5-én, vasárnap 20 órakor a Puskinban lesz látható a Szép nyár (La bella estate). A kötelességtudat és az őt összezavaró vágy felfedezése között tépelődő Giniát olyan érzelmek kerítik hatalmába, amelyeket megnevezni sem mer. A „szép nyár” alatt végre átadja magát a saját érzéseinek, és bátran vállalja önmagát. A vetítés után közönségtalálkozóra kerül sor Laura Luchetti rendezővel.

Szép nyár (R.: Laura Luchetti)

November 6-án 19.30-kor a Puskinban vetítik az Én megmondtam (Te l’avevo detto) című filmet. Egy januári hétvégén hirtelen hőhullám tör Rómára. A kezdetben kellemes napsütés hamar elviselhetetlen hőséggé válik, aminek következtében az emberek és az állatok viselkedése kiszámíthatatlanná válik. A film rendezője, Ginevra Elkann lesz a fesztivál vendége.

Én megmondtam (R.: Ginevra Elkann)

November 7-én 19.30-kor a Dante lesz műsoron a Puskinban. Az Isteni Színjáték írója 1321-ben, száműzetésben halt meg. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett. A 84 éves Pupi Avati rendezte filmben Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Dante Alighieri lányának, Violetának. A vetítés után közönségtalálkozóra kerül sor a fiatal Dantét alakító Alessandro Sperdutival.

Dante (R.: Pupi Avati ) A fiatal költőt alakító Alessandro Sperduti

November 9-én 19.30-kor A furcsaság (La Stranezza) című filmben a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello (Toni Servillo) 1920-ban, rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával meg szedett-vedett amatőr társulataikkal. Ebből a hirtelen támadt kapcsolatból meglepő helyzetetek sokasága adódik. A külföldi sajtó Roberto Andònak ítélte a legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díjat. A film az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díjból, az Olasz Filmművészeti Akadémia Davide di Donatello-jából négyet is kapott. A rendező elkíséri filmjét Budapestre.

A furcsaság (R.: Roberto Andò) Középen Pirandello (Toni Servillo)

Végül november 12-én 19.30-kor az Élni szeretnék! (Una gran voglia da vivere) című filmben a kissé elfásult házaspár a válás közelébe jut. Ekkor Anna azt javasolja Marcónak, hogy költözzenek Ibizára és kezdjenek új fejezetet a közös életükben, de a férj ezt elutasítja. Ám amikor Marcónak ajánlják fel, hogy Milánóból áthelyezik Amszterdamba, gondolkodni kezd az ajánlaton, csak éppen nem szól erről a feleségének. A fesztivál vendége Michela Andreozzi rendező (az Asztrológiai útmutató összetört szíveknek rendezője) és Filippo Bologna forgatókönyvíró, a nagy sikerű Teljesen idegenek egyik írója.

A november 4. és 12. közötti fesztivál 12 kortárs olasz filmjére a jegyek elővételben már kaphatók.

A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: