Varga Barnabás 29. születésnapján

Posted by

Varga Barnabás most sérült. Lerúgták. A magyar bírói kar legnagyobb dicsőségére hetekig nem tud játszani a magyar válogatottban és a Ferencvárosban. De karrierjét –  születésnapján –  érdemes felidézni.

Paunoch Péter
blogja – a játékosügynök szemével.

Pályafutása üzenetértékkel bír a fiatalok számára: mindig ott, abban a csapatban kell bizonyítania egy játékosnak, ahol éppen lehetőséget kap. Barni (ő azt szereti, ha így hívják) nem az a típus aki sokáig tétlenül várja, hátha egyszer lehetőséget kap. Amikor annak idején úgy érezte, a Haladás utánpótlásából nem vezet számára út a felnőttfutballba, elment Ausztriába, az ötödosztályú Eberauhoz futballozni. Ahogy azt a Nemzeti Sport Online-nak adott egyik interjúban el is mondta, annak idején, tizenöt évesen ő nem álmodozott fényes karrierről, válogatottságról, futballozni akart, ezért nem derogált számára elszerződni a jó körülményeket biztosító szombathelyi utánpótlásból a minden szempontból teljesen amatőr, osztrák ötödosztályba – de már felnőttek közé. Ahonnan aztán elindult felfelé, lépésről lépésre, gólról gólra, csapatról csapatra, osztályról osztályra.

Az Eberauban 21 éves koráig 57 meccsen szerzett 35 gólt, feljutottak előbb a negyedosztályba, majd amikor azt is megnyerték, szerződtette őt a Mattersburg. Először a második csapatban, újra a negyedik ligában szerepelt, de amikor ott is jöttek a gólok, hamar az élvonalban, a Mattersburg első csapatában találta magát . Az osztrák első osztályban pályára lépett 16 mérkőzésen, szerzett egy gólt is. De jött a visszaesés. Visszakerült a Mattersburg II-höz, amelynél 2016 és 2018 között összesen 57 tétmeccsen 51 gólt szerzett. Majd 2019-ben következett az újabb klubváltás a karrierjében, akkor került a másodosztályú Lafnitzhoz. Itt láttam először.

A szakma  hibázott, hogy nem ismerték fel benne a lehetőséget. A súlypontemelkedése, a gólérzékenysége annyira kiemelkedő volt, hogy rögtön éreztem, szép karrier állhat még előtte. . A Lafnitzban, 2019–2020-ban 29 bajnokin 11 gólt szerzett, amikor megint válaszúthoz érkezett. Akkor már együtt dolgoztunk és tudtam, hogy több van benne annál, hogy alacsonyabb osztályú osztrák csapatban töltse a pályafutása legjobb éveit. Számos magyar klubhoz ajánlottam őt, de akkoriban Tamás Zsolt, a Gyirmót klubigazgatója  volt az egyetlen, aki az ajánlásom után vette a fáradtságot és személyesen is megnézte a csatárt Ausztriában, majd  szerződést ajánlott neki.

A fiatalok számára az lehet az egyik nagy tanulság, hogy Barni hajlandó volt hazajönni Ausztriából az NB II-be. Nem legyintett a magyar másodosztályra és nem azért jött haza, hogy itthon csakúgy elfocizgasson még egy darabig. A 2020–2021-es idényben abszolút főszerepet játszott abban, hogy a Gyirmót óriási meglepetésre, a Vasast megelőzve, 2. helyen feljutott az élvonalba. A csatár 24 bajnokin 12 gólt szerzett, ebből hetet az utolsó nyolc fordulóban, melyből egy döntetlen mellett hetet meg is nyert a Gyirmót – ezzel alapozva meg a feljutást.  Élete első NB I-es idényében, 27 évesen egy góllal megfejelte az NB II-es góltermését, 23 meccsen 13 góllal zárt, de adott mellé hat gólpasszt is.

A Gyirmót azonban nem maradt benn az NB I-ben, és ezzel egy újabb fordulóponthoz éreztünk. A Paks bejelentkezett érte, és biztos voltam benne, hogy a tolnaiaknál képes lesz betölteni azt az űrt a csatársorban, ami a gólkirály, Ádám Martin távozásával keletkezett. Pakson ugyanis ismét fokozta a tempót, 31 bajnoki meccsen 26 gólt szerzett, amivel 28 éves korára NB I-es gólkirály lett, megválasztották a bajnokság legjobb játékosának és nem utolsó sorban bemutatkozhatott a válogatottban is. A hirtelen sikerek sem hatottak rá bénítóan, mint ahogy arra nem egy példát láthattunk a múltban más játékosoknál, hanem bizonyította, hogy ezen a szinten is megállja a helyét. A harmadik válogatott meccsén, márciusban, a litvánok ellen megszerezte az első gólját, azóta pedig mindegyik tétmeccsünkön bevette az ellenfelek kapuját, a litvánok és a szerbek elleni két-két mérkőzésen, itthon és idegenben is, így összesen hét válogatott mérkőzésen négy gólig jutott eddig, és ha a magyar válogatott novemberben bebiztosítja továbbjutását, akkor jövőre jó eséllyel az Európa-bajnokságon is bizonyíthat.

Pedig idén nyáron még sok olyan véleményt lehetett hallani, hogy a Ferencvárosnak nem volt érdemes szerződtetnie, mert a légiósok mellett nem tud érvényesülni. Ehhez képest mit látunk? Azt, hogy Dejan Sankovics már a harmadik edzője rövid idő alatt a Ferencvárosnál, de mind a hárman – Sztanyiszlav Csercseszov és Máté Csaba is – kulcsemberként, fix kezdőként számoltak, illetve számolnak vele. Ami persze nem is csoda azok után, hogy a Fradiban 19 tétmeccsen 17 gólt szerzett, nyolcat a bajnokságban, kilencet a nemzetközi porondon. Néhány hónap alatt is abszolút kulcsemberré tudott válni a Ferencvárosban. Múlt héten már ott tartott, hogy a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) listáján, az egy naptári évben szerzett gólokat nézve, a BL-győztes Erling Haalanddal holtversenyben a 2. helyen állt 39 góllal, bizonyos Cristiano Ronaldo mögött, aki 40 találattal vezetett.