Van ez az ember, avagy Keresztelő Szent János példája

Posted by

Gábor György

>Van ez az ember, aki rendre épp most jön a templomból, vagy épp most megy a templomba, az egész élete egy nagy jövés-menés, igaz, lehet, hogy nem is onnan jön, csak úgy mondja, s lehet, hogy nem is oda megy, azt is csak úgy mondja, ám akár így, akár úgy, jövet vagy menet, végre elmondhatná már neki valaki, hogy most is butaságot mondott az ünnepi beszédében, s ha tényleg azt akarja, hogy elhiggyük neki ezt a sok templomból ki, templomba be való jövést-menést, meg azt, hogy amott rendeltetésszerűen szokta tölteni az idejét, akkor tanulja meg végre, hogy magyarnak lehet születni, férfinak vagy nőnek lehet születni, de
kereszténynek nem lehet születni. Keresztény felfogás szerint ugyanis csak pogánynak lehet születni, s a keresztség (baptismus) szentsége (sákramentum) alatt, amely az első és legfontosabb szentség, megszabadulván a bűnöktől, Isten gyermekeként születik újjá az ember.
Hacsak nem gondolja magáról, hogy ő Jézus előfutára, Keresztelő János. Ám ha igen, akkor nincs mese, teveszőr ruhát és dereka körül bőrövet kell viselnie, tápláléka kizárólag sáska és erdei méz lehet (Mt 3,4) és gyakran kéne böjtölnie (Mt 11,18).
Ez persze még mind vállalható. De a vége nem sült el jól.

Címkép: Ghirlandaio festménye