Izrael behatolt a Gázai övezetbe, de nem beszél szárazföldi offenzíváról

Posted by

A New York Time alapján

>Izraeli katonai tisztviselők nem kívánták megmondani, hogy csapatainak legújabb behatolása a Gázai övezetbe a hosszabb ideje emlegetett szárazföldi offenzíva kezdete volt-e. Az izraeli hadsereg péntek este benyomulta Gázai övezetbe, miután tüzérséggel és harci repülőgépekről kilőtt rakétákkal intenzív bombázást indított az enklávé ellen – közölték izraeli katonai tisztviselők. A támadásokra pontosan három héttel azután került sor, hogy a Hamász határokon izraeli támadása 1400 ember halálát okozták , és regionális háborút váltottak ki.

A Gázai övezetben zajló eseményeket egyelőre nehéz volt megfejteni, mivel a mobiltelefon- és internetszolgáltatás megszakadt. Két nagy palesztin mobilhálózat, a Jawwal és a Paltel közölte, hogy telefonvonalaik és internetszolgáltatásuk az újabb csapások után leállt. Az Unicef, az ENSZ gyermekekkel foglalkozó ügynöksége közölte, hogy az internet- és mobiltelefon-szolgáltatás megszakadása miatt megszakadt a kapcsolat a gázai munkatársaival. “Rendkívül aggódom a biztonságukért, és az egymillió gázai gyermek számára kimondhatatlan borzalom újabb éjszakája miatt” – mondta Catherine Russell, az ügynökség ügyvezető igazgatója. A humanitárius dolgozókat és az általuk szolgált gyermekeket és családokat meg kell védeni – mondta egy nyilatkozatában.

Pénteken éjjel már egyre nehezebb volt elérni a Gázai övezetben élő embereket, és egyre nehezebb volt tudni, hogy mi történik az enklávéban, mivel Izrael közölte, hogy fokozza bombázásait és újabb inváziót hajt végre. A Jawwal és a Paltel közölte, hogy telefon- és internetszolgáltatásuk nem működik. Néhány palesztin, akinek sikerült kommunikálnia a külvilággal, azt mondta, hogy félelem és pánik terjed. A WhatsAppon keresztül elért Belal Khaled, palesztin szabadúszó fotós a következőket mondta a Khan Younis-i Nasser kórházban a lakosok között kialakult helyzetről: “Az emberek félnek, és úgy érzik,helyzetük bizonytalan. Nem tudják, mi történik körülöttük”.

Rendkívül kevés kép jelent meg Gázából. A Reuters a határ izraeli oldaláról a gázai égboltra irányított élő kamerát tartott fenn, amely sötétséget mutatott, időnként felcsillanó fényekkel. Kevés kép állt rendelkezésre arról, hogy mi történik a helyszínen.

Nir Dinar őrnagy, katonai szóvivő elmondta, hogy néhány izraeli katona átlépte a határt és a Gázai övezeten belül harcol, de nem volt hajlandó megmondani, hogy a behatolás egy teljes körű szárazföldi invázió kezdete volt-e, amellyel Izrael hetek óta fenyegetőzik. Az izraeli erők és tankok két napja kisebb betöréseket hajtottak végre a Gázai övezetbe anélkül, hogy ott maradtak volna. “Csapataink és tankjaink a Gázai övezeten belül vannak – tüzelnek és tevékenykednek” – mondta Dinar őrnagy. Hozzátette: “De csapataink és tankjaink tegnap is a Gázai övezeten belül voltak”.

Egy másik katonai tisztviselő, Daniel Hagari ellentengernagy pénteken korábban újságíróknak azt mondta, hogy az izraeli szárazföldi erők “kiterjesztik” tevékenységüket a Gázai övezetben, anélkül, hogy részleteket közölt volna. Hagari admirális azt is mondta, hogy a harci gépek a földalatti “terrorista infrastruktúrát” vették célba.

Miközben Izrael fokozta a katonai csapást, az ENSZ New York-i közgyűlése elsöprő többséggel megszavazott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely azonnali tűzszünetet követel a háborúban. A határozatot egy Jordánia által vezetett arab nemzetekből álló csoport terjesztette elő, és több mint 45 ország támogatta.

A következőket kell még tudni:

Lloyd J. Austin III  amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy a légicsapások “önvédelmi célú, szűkre szabott csapások”, és “nem jelentenek változást az Izrael-Hamász konfliktushoz való hozzáállásunkban”. A több mint kétmilliós Gáza lakosságának humanitárius válsága az izraeli bombázások alatt egyre súlyosbodott. Az üzemanyag-, élelmiszer- és vízkészletek kifogyóban voltak. Csütörtökön az ENSZ közölte, hogy a Gázában működő segélyszervezete “majdnem kimerítette üzemanyagtartalékait”, és megkezdte műveleteinek jelentős csökkentését. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma új szankciókat jelentett be, amelyek célja a Hamász finanszírozásának megszüntetése, és amelyek a Hamász befektetési alapját, valamint a csoportnak pénzt és támogatást juttató irániakat célozzák. Az Egyesült Államok becslése szerint a Hamász 500 millió dollár értékű vagyont ellenőriz, amelyet a terrorizmus finanszírozására használ.

 

 

 

“A helyzet jelenleg katasztrofális” – mondta Tareq Abu Azzoum, az Al Jazeera riportere a televízióban, hozzátéve, hogy műhold segítségével tudósít. “Már nem tudunk kommunikálni a nemzetközi közösséggel, hogy elküldjük a hangunkat a világnak, hogy tudjuk, mi történik a helyszínen”. “Mivel a hírszerkesztőségek elveszítik a kapcsolatot a Gázában tartózkodó stábjaikkal és riportereikkel, akik független szemtanúként tájékoztatnak a fejleményekről és a háború emberi áldozatairól, a világ elveszíti az ablakot a konfliktusban részt vevő valamennyi fél valóságára” – áll a nemzetközi újságíró szervezet közleményében.

A Palesztin Vörös Félhold a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy megszakadt a kapcsolat a központjával és a gázai csapatokkal, és hozzátette, hogy “mélyen aggódik” amiatt, hogy továbbra is képes-e sürgősségi orvosi szolgáltatásokat nyújtani, és hogy a lakosok képesek-e mentőket hívni. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szintén a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy megszakadt a kapcsolat a személyzetével, az egészségügyi létesítményekkel és az egészségügyi dolgozókkal. “Komolyan aggódom a biztonságukért és a veszélyeztetett betegek közvetlen egészségügyi kockázataiért” – írta.

Címkép: A Reuters égre irányított felvétele.