Tanítanék Filmnapok a Corvin moziban

Posted by

Csütörtökön kezdődik a jótékonysági Tanítanék Filmnapok – A Filmnapok bevételét a szervezők a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel

artnews.hu

A Tanítanék Filmnapokon október 26-28. között három – egy magyar, egy német és egy török –, többszörösen díjazott, tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin moziban. A programot az első két nap fontos beszélgetések színesítik Gulyás Márton és Tóth Jakab (Partizán), Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista és Törley Kata, a pedagógusmozgalom egyik vezetője részvételével.
2023. október 26-án 19 órakor a Corvin Moziban (1082 Budapest, Corvin köz 1.) A tanári szobát vetítik. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert alkotás az év legnagyobb presztízsű német filmje. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában.
2023. október 27-én 19 órakor lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás nemrégiben a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválról három díjat hozott haza: megkapta az elsőfilmes szekció fődíját, a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezete (FIPRESCI) díját, és a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját. A történet főszereplőjét, a gimnáziumi irodalomtanár Anát (Krasznahorkai Ágnes) az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.
2023. október 28-án 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet- Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Ezt a filmet nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába. Az alkotást nem követi beszélgetés.

A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el. Mára több száz aktivista erősíti, akik részt vesznek az akciók, tüntetések szervezésében és megvalósításában. Emellett a Tanítanék 15.000 pedagógussal és összesen 100.000 fős követőbázissal áll rendszeres kapcsolatban.
A programról további információ és jegyelővételi lehetőség a
https://www.facebook.com/events/288922223923241 oldalon található. A Tanítanék Filmnapokon látható filmek később országos moziforgalmazásba kerülnek.