Fischer Iván az észak-olaszországi Vicenza város díszpolgára lett

Posted by

librarius.hu
Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvényt a Societa del Quartetto szervezi a város támogatásával.
Az észak-olaszországi Veneto tartományban található Vicenza város képviselő- testülete díszpolgári címet adományozott Fischer Ivánnak, a Vicenzai Operafesztivál alapítójának hétfőn.
Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést “az általa szervezett fesztivál révén, Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban” – tájékoztatta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kommunikációjával megbízott ügynökség kedden.
A vicenzai városi tanács ülésén mindegyik párt szónoka támogatta a cím megadását: felszólalásaikban kiemelték, hogy ez az ünnepélyes alkalom a város számára is kiemelkedően fontos, mert Fischer Iván jelenléte értékes nemzetközi távlatot ad Vicenza kulturális életének. A díjat Giacomo Possamai, Vicenza polgármestere és Massimiliano Zaramella, a városi tanács elnöke adta át.
“Nagy megtiszteltetés ez. Szeretem ezt a gyönyörű várost, és úgy gondoltam, hogy egy kulturális fesztivál megszervezése Vicenzában hozzájárul ahhoz, hogy a város egyre ismertebb legyen a világban” – válaszolta Fischer Ivánt.
Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált.A fesztivál idén október 26. és 29. között zajlik a városban.A program részeként a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal játssza el a Fischer Iván rendezte Pelléas és Mélisande-ot a Teatro Olimpico, az 1585-ben épült, első modernkori fedett színház színpadán. Ezt hangverseny is követi, a huszadik század első felének a nemzetiszocialisták által betiltott zenéjéből, többek között Paul Hindemith és Kurt Weill műveit hallhatja a
vicenzai közönség.
Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert. Fischer Iván 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, ugyanebben az évben a Francia Köztársaság kormánya Chevalier des Arts et des Lettres címet adományozott neki. 2011-ben elnyerte a Royal Philharmonic Society Zenei Díját, a Magyar Prima Primissima-díjat és a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta a karmestert.

Címkép: Vicenza