Éjjeli fejlemények

Posted by

Káncz Csaba geopolitikai jegyzetei

• Az orosz hatóságok fokozzák az Oroszországban élő közép-ázsiai migráns közösségeket célzó mozgósítási erőfeszítéseket.
• Ukrajna azt várja Németországtól, hogy további 1,4 milliárd eurót adjon légvédelmének megerősítésére, és segítsen átvészelni egy második telet az Oroszországgal vívott háborúban – közölte az ukrán miniszterelnök.
• Évente egyszer – mindig októberben – a NATO eljátszik egy nukleáris vészhelyzetet.
“Steadfast Noon” a neve annak a manővernek, amelynek során a szövetségesek több napon keresztül gyakorolják a taktikai nukleáris fegyverek használatát. Csütörtökig 13 tagállam 60 repülőgépe vesz részt és hajt végre gyakorlórepüléseket Dél-Európa és a Földközi-tenger felett (1. kép)
Az amerikai nukleáris bombákat hat katonai repülőtéren állomásoztatják Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban, amelyeket az adott nemzeti légierők a “nukleáris megosztás” keretében használnának – de csak az USA-val együttműködve.
A mostani manőverben a vadászgépek az olasz Alpok előterében lévő két bázisról, Ghediből és Avianóból szállnak fel.
Vannak tervek a nukleáris fegyverek korszerűsítésére is: B61-12 típusú hidrogénbombákról beszélnek a NATO köreiben, amelyek a jelenlegi, kevésbé pontos B61-es modelleket váltanák fel.
• Tizennyolc nappal a Hamász támadása után úgy tűnik, hogy Izrael zöld lámpát vár Washingtontól a Gázai övezet elleni szárazföldi támadás megindításához.
A Biden-kormányzat állítólag aggódik amiatt, hogy Izraelnek nincsenek elérhető katonai céljai a gázai műveletekkel kapcsolatban, ami az amerikai tisztviselők szerint arra enged következtetni, hogy az IDF még nem áll készen egy szárazföldi invázióra.
Washington az enklávé számára nyújtott humanitárius segítséget és a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket is szeretné előmozdítani, mielőtt a szárazföldi művelet megindulna.
Az ügyben is nőnek az aggodalmak, hogy Izraelnek “nincs terve” a háború utáni Gázára vonatkozóan
• Az ENSz vezetője elítéli a nemzetközi jog “egyértelmű megsértését” Gázában.
António Guterres szerint a Hamász támadása “nem légüres térben történt”
• The Times: Miközben Izraelben tartalékos katonákat toboroznak, az izraeli miniszterelnök fia, Yair Netanyahu nem tért vissza Miamiból, és tartalékos katona státusza ellenére nem lépett be a hadseregbe (2. kép)
• 24 amerikai katona sérült meg az amerikai támaszpontok elleni támadásokban Irakban és Szíriában az elmúlt héten.
A New Jersey-i Légi Nemzeti Gárda 119. Expedíciós Vadászrepülő Százada megérkezett a Közel-Keletre.
A század F-16-os vadászrepülőgépekkel rendelkezik, a tisztviselők nem árulták el, hogy pontosan hová mentek.
• Li Csangfut eltávolították a kínai védelmi miniszteri posztról – jelentette kedden a kínai állami televízió.
A műsorszolgáltató szerint Li-t a Kínai Népköztársaság Államtanácsának tagsági tisztségéből is eltávolították az Országos Népi Kongresszus Állandó Bizottságának hatodik ülésén.
• Kína folytatódó gazdasági lassulása és ingatlanpiacának turbulenciája veszélyeket rejt a világgazdaságra is.
A gazdaság és a pénzügyi piacok megerősítésére tett kísérletként Hszi Csin-ping elnök az első ismert alkalommal látogatott el a nemzet központi bankjához – írja a Bloomberg.
Nem sokkal a látogatás után Peking 3,0%-ról 3,8%-ra emelte idei költségvetési hiánycélját. Úgy tűnik, hogy Kína jelentős gazdasági ösztönzésre készül.
• Országos szinten is “jelentős és kézzelfogható gazdaságélénkítéssel” járó beruházásról tárgyalnak Szegeden.
A kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, a beruházókkal a szegedi városvezetésen túl Szijjártó tárgyal.
Az MFOR értesülése szerint a BYD elektromos autóbuszokat fog itt gyártani, amivel Magyarország ismét “busznagyhatalom lehet”.
Címkép: Izraeli őrjárat Gáza határán