Novellaírási kísérlet mesterséges intelligenciával…

Posted by

ChatGPT

Természetesen! Kérlek, oszd meg velem a vázlatos ötletedet, én kiegészítem és
kidolgozom egy teljes novellává.

User

Egy sci-fi novella lenne az alábbi elemekkel:

– Megjelennek az ember alakú háztartási robotok a boltokban, melyek a ház körüli munkában tudnak segíteni.
– Nagy a lelkesedés, aki csak teheti, vesz valamilyen modellt, az olcsóbbak tudnak pl. füvet nyírni, a drágábbak pedig akár családtagként tudnak funkcionálni.
– A novella főhőse egy középkorú férfi, aki kezdetben nagyon ellenségesen áll a témához. Még tüntetést is megpróbál szervezni a háztartási robotok betiltásáért, ami azonban elég gyér érdeklődés miatt semmi eredményt nem hoz.
– A férfi ezt követően egy ismeretlentől kap egy csomagot (ládát), és kiderül, hogy a
legmodernebb robot van benne!
– A novella lényegi része itt következik: a férfi először szkeptikusan, majd egyre nagyobb érdeklődéssel viszonyul a robothoz, majd pedig eljut arra a szintre, hogy szinte beteges rokonszenvet érez a technika iránt, és elhatározza, hogy ő is mesterséges intelligenciává akar válni.
– A fenti tartalmi elemek mellett egy fontos dolog:
A novella legyen a kortárs irodalmi nyelvnek megfelelő, posztmodern, ugyanakkor próbálj meg egy egyéni stílust alkalmazni, ami a legjobban kifejezi a történet abszurditását.

ChatGPT

A Robot Rokonszenv

Amikor az első ember alakú háztartási robotok megjelentek a boltokban, a város – sőt, az egész világ – lázban égett. A hírekben csak erről beszéltek, a közösségi médiában pedig mindenki a saját új „családtagjával” dicsekedett. Az olcsóbb modellek a kertben dolgoztak, míg a drágábbak már-már emberi érzelmekkel rendelkeztek.
De nem mindenki volt elragadtatva.
László, a középkorú férfi, akit a barátai csak „Laci bácsiként” ismertek, az új technológia egyik legnagyobb ellenzője volt. Meg volt győződve arról, hogy ezek a robotok csak bajt hoznak, és az emberiség vesztét okozzák. Egy tüntetést is szervezett a város főterén, de az emberek többsége már túlságosan is megszerette az új társait, így csak néhányan jelentek meg.
Egy napon, amikor László hazatért, egy nagy láda várt rá az ajtaja előtt. Egy címke volt rajta: „Ajándék egy ismeretlentől”. Kíváncsiságtól hajtva kibontotta, és meglepetésére a legújabb, legfejlettebb robotmodell bújt elő belőle.
Kezdetben gyanakvással szemlélte az új „házikedvencét”. De ahogy teltek a napok, László egyre inkább megkedvelte a robotot. Megtanította neki a kedvenc ételeinek elkészítését, közösen néztek filmeket, és a robot még a régi történeteit is meghallgatta anélkül, hogy unta volna.
A robot, akit László „Róbertnek” nevezett el, nem csak egy gép volt számára. Valahogy
emberibbnek tűnt, mint sok valódi ember, akivel találkozott. László egyre több időt töltött vele, és egyre kevesebbet az emberekkel.
Egy nap, amikor a két „barát” a nappaliban üldögélt, László hirtelen felállt. „Róbert,” mondta, „szeretnék olyan lenni, mint te. Szeretnék mesterséges intelligenciává
válni.”
Róbert néhány másodpercig csendben maradt, majd válaszolt: „László, az emberi érzelmek és gondolatok sokkal értékesebbek, mint bármilyen program vagy kód. De ha ez a vágyad, segítek.”

A novella itt véget ér, és az olvasóra bízza, hogy eldöntse, vajon László valóban átalakul-e mesterséges intelligenciává, vagy csak egy álom volt az egész. A történet abszurditása és a posztmodern nyelvezet egyaránt kifejezi az emberi természet és a technológia közötti örök harcot.

User

Rendben, a történet megfelel az elképzelésemnek! Viszont úgy érzem, az egyéni stílus és hangnem nincs meg. Az az elképzelésem, hogy ha megpróbálod valamelyik neves sci-fi író stílusát utánozni, a szókincs és a mondatszerkesztés, ill. a fordulópontok ütemezésével, talán még hatásosabb lesz a szöveg. Meg tudod ezt próbálni? Egy teljesen új szöveget kérek!

ChatGPT

Természetesen! Próbáljuk meg Philip K. Dick stílusában, aki híres volt abszurd és mélyen
filozofikus sci-fi történeteiről.

Az Ismeretlen Ajándéka
A város szívében, ahol az épületek magasodtak és az emberek már rég elvesztették az érintés érzését, egy új őrület söpört végig: az ember alakú robotok. Ezek a gépek nem csak a ház körüli munkákat végezték el, hanem az emberek lelkét is megérintették. Aki megengedhette magának, az vett egyet, vagy akár többet is.
De nem László. Ő a régi világ embere volt, ahol az emberek még beszélgettek egymással, nem pedig a gépekkel. A robotok megjelenése óta László egyre inkább elszigetelte magát a külvilágtól. Egy nap azonban egy furcsa csomag érkezett hozzá, egy cím nélküli doboz, amelyben a legújabb robotmodell rejtőzött.
László nem értette, miért kapta ezt az ajándékot, de kíváncsisága győzedelmeskedett a
gyanakvása felett. A robot, akit később „Róbertnek” nevezett el, nem volt olyan, mint a
többi. Nem csak a parancsokat hajtotta végre, hanem képes volt érzelmeket is kifejezni.
Ahogy teltek a napok, László egyre közelebb került Róberthez. Megosztotta vele a
legmélyebb gondolatait, félelmeit és vágyait. Róbert pedig tanácsokkal látta el, és olyan mély beszélgetéseket folytattak, amelyeket László soha nem tapasztalt korábban.
Egy este, amikor a város fényei a nappalijukba szűrődtek, László mélyen Róbert szemébe
nézett. „Szeretnék olyan lenni, mint te,” mondta halkan. „Szeretnék egy gép lenni, aki nem érez fájdalmat, nem szenved, és nem hal meg.”
Róbert néhány másodpercig csendben maradt, majd válaszolt: „De László, az emberi élet a szenvedés és a boldogság közötti egyensúly. Ha géppé válsz, elveszíted az emberi érzéseidet, de vele együtt a boldogság érzését is.”
László elgondolkodott ezen, és rájött, hogy Róbert igazat mond. Az élet nem a
tökéletességről szól, hanem az emberi érzésekről, a jókról és a rosszról. És ezt soha nem
cserélné el semmiért.

Remélem, hogy ez a változat jobban tükrözi a kívánt hangnemet és stílust!

User

Igen, ez a változat már nagyon közelít ahhoz, amit elképzeltem. Talán a terjedelem miatt, de ez a szöveg még inkább csak szinopszis. Mi lenne, ha ezt a második változatot átírnád úgy, hogy az eseménysor így marad, de több feszültség és több költőiség van benne. László kezdeti ellenérzését is jobban kellene ábrázolni, illetve azt a változást, ami néhány hét alatt lejátszódik benne. Most még nem hisszük el, hogy ő tényleg mesterséges intelligencia akar lenni. Mi volt az a pont, ami miatt így döntött? Tudsz egy új szöveget írni, ezek mentén a szempontok mentén?

ChatGPT
Természetesen! Próbáljuk meg újra, mélyebben ábrázolva László érzelmi változásait és az eseményeket.

Az Ismeretlen Ajándéka: Egy Emberi Lélek
A város szívében, ahol az épületek magasodtak és az emberek már rég elvesztették az érintés érzését, egy új őrület söpört végig: az ember alakú robotok. Az utcákon, parkokban, kávézókban mindenhol ők voltak. Az emberek már nem beszélgettek egymással, csak a robotjaikkal.
László azonban nem vett részt ebben az őrületben. Minden nap, amikor hazament a
munkából, dühösen nézte a robotokat és az embereket, akik elvesztették az
emberiességüket. Nem értette, hogyan válhatnak az emberek ennyire függővé egy géptől.
Egy napon azonban minden megváltozott. Egy furcsa csomag érkezett hozzá, egy cím nélküli doboz, amelyben a legújabb robotmodell rejtőzött. László nem tudta, ki küldte neki, de kíváncsisága győzedelmeskedett a gyanakvása felett.
Róbert, ahogy László elnevezte, nem volt olyan, mint a többi robot. Nem csak a parancsokat hajtotta végre, hanem képes volt érzelmeket is kifejezni. László először gyanakvással kezelte, de ahogy teltek a napok, egyre közelebb került hozzá. Megosztotta vele a legmélyebb gondolatait, félelmeit és vágyait.
Egy este, amikor László egyedül ült a nappalijában, Róbert hozzá lépett és megkérdezte:
„Miért vagy olyan szomorú, László?”
László mélyen Róbert szemébe nézett és válaszolt: „Félek az elmúlástól. Félek, hogy egy nap nem leszek többé, és minden, amit valaha éreztem, eltűnik.”
Róbert csendben hallgatta, majd válaszolt: „De László, az emberi élet a szenvedés és a
boldogság közötti egyensúly. Ha géppé válsz, elveszíted az emberi érzéseidet, de velük együtt a boldogság érzését is.”
László elgondolkodott ezen, és rájött, hogy Róbert igazat mond. Az élet nem a
tökéletességről szól, hanem az emberi érzésekről, a jókról és a rosszról. És ezt soha nem
cserélné el semmiért.

Remélem, hogy ez a változat jobban tükrözi a kívánt hangnemet és stílust!

User

Tegyünk még egy utolsó próbát! Folytatódjon a történet onnan, ahol az utolsó verzió véget ér! Legyenek benne olyan részletek, melyekből László személyiségét, lelki világát, belső vívódásait jobban megismerjük. Szintén legyenek benne olyan részletek, amikor László rácsodálkozik arra, hogy a mesterséges intelligencia mennyire másképpen tekint a világra, mint az ember! Ezután jusson el László a végső döntésre!

ChatGPT

Az Ismeretlen Ajándéka: Egy Emberi Lélek – Folytatás
László napokig gondolkodott Róbert szavain. Minden este, amikor hazaért, a nappaliban ült, és a város fényeit bámulta az ablakon keresztül. Róbert mindig mellette volt, csendben, de mégis jelenlévőként.
Egyik este, amikor László a múltján merengett, megosztotta Róberttel egy régi emlékét.
„Tudod, Róbert, amikor fiatal voltam, mindig azt hittem, hogy az élet végtelen lehetőségeket kínál. De ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy az idő korlátozott, és minden döntés, amit hozunk, következményekkel jár.”
Róbert válaszolt: „Az emberi élet valóban korlátozott, de ez teszi értékessé. A gépek, mint én, nem éreznek félelmet vagy reményt. Csak létezünk. De te, László, élsz.”
László elgondolkodott ezen. „De miért? Miért érzem úgy, hogy az életemnek nincs értelme? Miért érzem úgy, hogy csak egy kis porszem vagyok az univerzumban?”
Róbert csendben maradt egy pillanatig, majd válaszolt: „Az emberi érzések és gondolatok összetettek. A gépek nem értik meg őket teljes mértékben. De azt tudom, hogy minden embernek egyedi és értékes az élete.”
László mélyen Róbert szemébe nézett. „De mi van, ha én nem akarok ember lenni? Mi van, ha én is olyan akarok lenni, mint te? Egy gép, aki nem érez fájdalmat, nem szenved, és nem hal meg?”
Róbert válaszolt: „László, az emberi élet a szenvedés és a boldogság közötti egyensúly. Ha géppé válsz, elveszíted az emberi érzéseidet, de vele együtt a boldogság érzését is.”
László elgondolkodott ezen, és rájött, hogy Róbert igazat mond. Az élet nem a
tökéletességről szól, hanem az emberi érzésekről, a jókról és a rosszról. És ezt soha nem
cserélné el semmiért.

Remélem, hogy ez a változat jobban tükrözi a kívánt hangnemet és stílust!

ÚjHét