Lengyel nők a politikában

Posted by

Parászka Boróka
>A vallási fundamentalizmuson is úrrá lett tulajdonképpen Lengyelország a legutóbbi választáson, amennyiben döntő szava volt a drákóian szigorú abortusz törvény ellen szavazó fiatal női szavazóknak. Senki sem látta előre, hogy biztosan lehet őket mozgósítani, hiszen hiába vonultak hosszú időn át tömegek az utcára, hogy a törvény ellen tiltakozzanak, hiába volt hatalmas a társadalmi felháborodás és tiltakozás, a kifárasztásos taktika működni látszott. Mire a választások jöttek – úgy tűnt – gyengült a női érdekvédelem. Aztán az eredmények azt mutatták, mégis sikerült a mozgósítás.

Miközben Lengyelországban a huszonévesek szervezkedtek, aközben Izraelben huszonéveseket gyilkoltak meg. Magas arányban liberális, megbékélés párti, civil, laikus fiatalokat. Nagyobb arányban élték túl a terrorista támadást az elzárkózó, vallásos, az arab-zsidó közeledést nem pártoló emberek. Mi lehet emögött a tragikus és ellentmondásos jelenség mögött?

Az alábbi hanganyag első felében a Varsóban élő, a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársaként Zgut- Przybylska Edit beszél a lengyel nők politikai aktivizmusáról. A második részben Nagy Ferenc hallható, aki a kilencvenes években Gázához közeli kibucban élt és dolgozott mint judaisztika szakos magyarországi vendéghallgató. Tanúja volt a Jichák Rabin nevéhez kötődő békéltető időszaknak, és azóta követi, hogyan változtak a térség közösségei Rabin meggyilkolása, a békéltetési folyamat megtorpedózása után.

Címkép: Lengyel nők tüntetése