Gubancok nyakra-főre

Posted by

Füst Milán: Máli néni / Bartók Színház, Dunaújváros

Bedő J. István

Máli néni: tuti tipp, nem lehet vele mellényúlni. Füst Milán darabja ugyanis idestova százéves, de ugyanakkor meglepően friss. Amikor született, a színházakat, de még inkább a filmgyárakat világszerte ellepték a cukiságok, a szegény árva lány, gépírólány, stempliző gyakornok lány kétórányi tündérmeséje, a társadalmi különbségek átlépésébe oltott idill. No meg a csetlő-botló komikus férfiak, akiket szintén utolér a szerelem, olykor a boldogság is.

Füst Milán ezt a viszonylag közelmúltban előtalált vígjátékát „dafke” írta, mikor drámáinak nem volt sikere. Afféle dacos „Tudok én nektek ilyent is rittyenteni” attitűddel. A Máli néniben kicsit kifordítja a hepiendes dramaturgiát – és csak a rendezőn, dramaturgon múlik, hogy kezükben komédiává vagy csak bohózattá válik-e a mű.

A címadó Máli néni egy komoly gyár vezérigazgatójának távoli (és persze szegény) rokona. A vezérnek (Őze Áron) gyönyörű titkárnője van, Margit kisasszony (Lax Judit), akiért a kapuzárásban érintett férfiember szenved. De odavan a leányért a direktor kissé (nagyon) gyermeteg fia, Alfonz (Ollé Erik) meg egy színtelen könyvelőcske (Jerger Balázs) is. Van a direktornak még egy nagyon (sőt túl) talpraesett, és szintén igen mutatós huszonéves lánya, Tilda (Varga Lívia) is. A felsoroltak (és az itt nem említettek) mind sakk-matt-szituációba szorultak, és egységesen képtelenek kibogozni a helyzetüket.

Mármost ebbe a gubancba toppan bele Málika: Kerekes Éva. Ő olyan, hogy pillanatok alatt átlát mindent. Vagy úgy csinál. Ettől kezdve kegyes hazugságokat ad be mindenkinek. A szerzői ravaszság (nevezzük zsenialitásnak?) abban mutatkozik meg, hogy Málika csak elindítja a hazugság-hógolyót, amit aztán ki-ki a maga érdekeinek megfelelően értelmez. Itt lép be a francia bohózati masinéria – senki sem várja meg a részleteket, tehát a félreértés újabb félreértéseket szül.

Margitkáért él-hal a férfinép (Lax Judit)

A történet maga szót sem érdemelne, na, de a színre állítás – az bármire képes. Ha szűk színpadra teszik, akár a szorongató életérzést is bele lehet magyarázni. A Bartók színházi változat kellően tágas terepet kap, de azért sokat számít a díszlettervezői lelemény. Persze kell némi nézői fantázia is, hogy beleilleszkedjünk az igazgatói iroda tágas előterébe, ahol a varázslatos hatású titkárnő dolgozik… És itt történik minden, ami fontos.

Érdekes Czajlik József rendezői-dramaturgiai leosztása. Tilda/Varga Lívia az indító jelenetben egyszerre mesterkélten harsány és rámenős – ami mögött valami kimondatlan zavartság sejlik fel. (A másik Margit/Holecskó Orsolya hálátlan szerep, csak szekundálnia kell Tildának.)

Aztán felbukkan a kissé mulyának mondott Alfonz, aki ebben az előadásban (de egyes korábbiakban is) a kényszeres viselkedés klinikai tüneteit sorakoztatja fel, de apránként kiderül, hogy ő is zavarban van a saját helyzetével (pláne a rajongott nővel) kapcsolatban. A könyvelőcske viszont telitalálat: Jerger Balázs megmutatja Horváth úr saját kisszerűségét, amibe az is beletartozik, hogy számára a társadalmi felemelkedés lenne egy gyönyörű titkárnővel letöltendő kisszerű élet. Lax Juditnak legnagyobbrészt a vívódás jut, cserébe viszont megdicsérik gyönyörű haját.

A csapatban a leghálátlanabb szerep a vezérigazgatóé. Őze Áron viszonylag keveset van jelen, és olyankor vagy szigorú főnök, vagy második kamaszkorának félénkségeitől sújtott, „őszes-halánték-tulajdonos”. És persze ő sincs tisztában önmagával, csak amikor a térde jelzi, hogy már ő sem a régi, akkor végre tudomásul veszi, hogy ez Margit nevű szép gyümölcs nem neki piroslik.

Máli egyszerre gubancol és kibogoz (Kiss Attila, Holecskó Orsolya, Lux Judit, Kerekes Éva)

Minden szóba jöhető férfiember udvarolni próbál (velőtrázóan esetlenül) Margit kisasszonynak – neki meg választani kellene. Máli néni tehát igyekszik segíteni. Kerekes Éva olyan ártatlan tekintettel mond ki sokat sejtető információtöredékeket, hogy vezérigazgató vagy könyvelő legyen a talpán, ha bele nem szédül. A semmiből felbukkanó kisfiút, akinek azért bizonyára van mamája (de vajon ki?) hozzáértően expediálja szinte az összes szóba jöhető, szülőképes korú ifjú nőnek, hogy azok is szinte elhiszik – vagy legalábbis vállalják a szerepet. Ingyen!

Persze hogy Kerekesen fordul meg minden. Mi tagadás, ha ő megjelenik, pláne ha meg is szólal, még a legszebb huszonéves hölgyek is elhalványulnak mellette. Ő csak azt mondogatja: „Hát tudom én?” meg „Mit tudom én?” – de a darab végére persze megjelenik az igazi cél: megpumpolni (mégpedig alaposan) a vezérigazgatót. A manipuláló játék (mert persze Máli néni mindenki életébe beleszól) olyan sármos – lehet ezt mondani? –, hogy a megpumpolt még boldog is lesz tőle!

Totális családi hepiend (Őze Áron, Dubai Bertalan, Varga Lívia, Kerekes Éva)

Sajátos a darab hatása: mulatunk a helyzetein, és utána gyorsan elfelejtjük. Pedig lógnak még kérdések a levegőben: vajon mennyi idős a szóban forgó kisgyerek, figyelembe véve a hölgyek színpadon elhangzó vagy érzékeltetett életkorát. (Más előadásokban még pólyások szerepeltek, itt egy ügyes gyerekszereplő: Dubai Bertalan.) Viszont leleményes ötlet, hogy a nem igazán fontos figurák – Máli néni folyton hallgatózó férje (Kiss Attila) és a náluk serénykedő cselédlány (Szabadi Emőke) – néma szerepet játszik.

Címkép: Kerekes Éva (Máli néni)

%d bloggers like this: