’56 cenzúrázva

Posted by
Kiss Balázs
>A fiunk szerepelt az iskolája október 23-i ünnepi műsorában. A tegnapi főpróba után (amit én is megnéztem) annyit mondott az igazgató a hetek óta készülő gyerekeknek és tanáraiknak, hogy ezen még van mit dolgozni… Majd a bemutató előtt egy nappal kihúzott szövegeket, zenéket, videókat és az átdolgozott szövegkönyvet tanítás után kapták meg a gyerekek. Délután még iskolai színházlátogatás volt, így este 7-re ért haza a gyerekem. Teljesen össze volt törve, hogy feleslegesen tanulta meg a sok szöveget, a ma reggel 9-kor kezdődő három előadás előtt rohamtempóban tanulták be reggel 8-tól a változásokat.
Többek között például ez a szöveg sem hangozhatott el egy iskolai műsorban (a forgatókönyvet a műsort rendező tanárnője írta):
“Karrier? Jövő?? Miről beszélsz? Szerinted milyen karrierem és jövőm lehetne ebben az országban, ha minden így folytatódik tovább? Ha tűrjük, hogy mások mondják meg, és írják elő nekünk hogy mit gondoljunk, mit tegyünk, és mit érezzünk? Megmondják, hogy mit játsszunk a színházban és azt is, hogy hogyan, és kikkel?
Mi lehet ennél rosszabb még?”
Van annél durvább, plasztikusabb dolog a mai Magyarországon, hogy az 56-os műsort cenzúrázzák, mert az elnyomásról beszél benne a főszereplő?!
Ez nem történhetett (volna) meg 93-ban, amikor én voltam hatodikos, de megtörténhet 2023-ban!?