Meghalt Sir Bobby Charlton

Posted by
Sky Sports
>86 éves korában meghalt Sir Bobby Charlton, az angol labdarúgó válogatott és a Manchester United legendája .
Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy Sir Bobby Charlton békés körülmények között hunyt el a szombat hajnali órákban, családja körében. A család szeretné átadni köszönetét mindenkinek, aki hozzájárult az ápolásához, és annak a sok embernek is, aki szerette és támogatta őt – írta a családja.
Bobby Charlton kulcsszerepet játszott Anglia 1966-os világbajnoki győzelmében, valamint a Manchester United 1968-as BEK-győzelmében is.
A korábbi kiváló támadó 1956 és 1973 között játszott a Manchester Unitedben, 758 mérkőzésen 249 gólja volt. 1968-ban BEK-et nyert a csapattal, valamint három alkalommal angol bajnoki címet. Ott volt a klub történetének legnagyobb tragédiájánál is, amikor a csapat repülőgépe 1958-ban harmadszorra sem tudott felszállni, egy kerítésnek rohant, kettétört, majd kigyulladt – a tragédiában 23 ember, köztük nyolc labdarúgó vesztett életét.Az angol válogatottban 106 alkalommal lépett pályára, tagja volt az eddigi legnagyobb sikernek, az 1966-os, hazai pályán aratott hazai világbajnoki címnek is. Mind a hat mérkőzésen pályára lépett, három gólja volt, abban az évben ő kapta meg az Aranylabdát. A nemzetei csapatban 49-szer volt eredményes, ami sokáig rekord volt, előbb Wayne Rooney, majd Harry Kane szárnyalta túl. A visszavonulása edzőként irányította a Preston North End csapatát, valamint később a Wigant is. 1986-tól kezdve a Manchester United igazgatótanácsában kapott helyet, 2016-ban pedig róla nevezték az Old Trafford egyik lelátóját.