Enikő történelmet írt

Posted by

Sz. I.
>Elekes Enikő, a Kőbánya SC birkózója két visszhangos sikert ért el az idén. Ő lett a magyar női birkózás első U20-as, vagyis junior-világbajnoka és az első felnőtt világbajnokunk szumóban. Mindössze 18 évesen! Nem afféle üstökösként, hiszen már évek óta produkál nagyszerű eredményeket. 2019-ben serdülő Európa-bajnok, 2021-ben kadet világ- és Európa-bajnok lett, az idén pedig a juniorok között nyert Eb-t és vb-t a 65 kg-os súlycsoportban. De volt szumóban is korosztályos Eb-győztes. (Az ősi japán küzdősportot nemcsak másfél mázsás óriások űzik, hanem súlycsoportos változata is létezik.)
Az Elekes család Erdélyből települt át Kalocsára, Enikő is ott született. A testvéreivel együtt őt is a nagyapa, idősebb és a papa, ifjabb Elekes Endre terelgette a birkózás felé. Az édesapa, az idén 55 éves Elekes 1988-ban birkózott utoljára román színekben, nyert Eb- ezüstöt is, majd 1991-ben már hazánknak szerzett 5. helyet a várnai világbajnokságon, a 68 kg-ban.
Enikő Kalocsán kezdett birkózni, most a Kőbánya SC és Kozma István-akadémia versenyzője. Technikás, gyors, látványosan támadó típus. A történelminek nevezett U 20- as győzelmét feltűnően fiatalon, de megalkuvás nélküli birkózással érte el. Török, fehérorosz, tunéziai és indiai ellenfelet győzött le (egyikük sem „piskóta”), összesen 32 akciópontot szerzett ellenük, akiknek vele szemben csupán kettő jött össze, az indiai révén.
Pedig nagy hendikeppel indult Ammánban, még a részvétele is kérdéses volt.
„Hullámvölgyből is akadt, a bokaszalag-szakadásom viszont megviselt, mivel két hetet ki kellett hagynom miatta, ezért teljesértékű edzést mindössze egy héttel a világbajnokság előtt tudtam végezni” – nyilatkozta a nagy siker után.
Ami a szumót illeti, azt is szívesen űzi, és – mint mondja – kifejezetten jót tesz neki a rövidebb, gyors küzdelem. Építi a birkózását.
A szumóban a felnőttek között lett világbajnok. De vajon a birkózásban is korosztályt vált?
Jövőre a juniormezőnyben ismét megpályázza az Eb- és vb-aranyat. A felnőtt korosztály felé bölcs megfontoltsággal tekintget. A válogatottságot mindenképpen szeretné kiharcolni.
A következő lépésben már a párizsi olimpia gondolata is jelen van? Óvatosan, de jelen!
„Jövőre szeretnék részt venni az egyik olimpiai kvalifikációs versenyen, már csak azért is, hogy beköszönjek, hogy megmutassam: én is itt vagyok.” A mostani kategóriája, a 65 kg nem olimpiai súlycsoport. A téli alapozástól teszi függővé, hogy a 62 vagy a 68 kg-ban próbál kvótát szerezni. „Most 67 kiló körül mozog a súlyom. A 62-re nagyon sokat kellene fogynom, a 68-hoz pedig legalább 70 kilónak kell lennem. Ez tehát még a jövő zenéje.”

Címképünk: Elekes Enikő (UMW)