Rossz cím

Posted by

Ungváry Krisztián

>A Telexen nemrégiben jelent meg egy ártatlannak látszó cikk:

Aki beleolvas, az minden kommentár nélkül megtudhatja, hogy a kórház neve al-Aksza Mártírok Kórház. Érdemes kibontani ennek a létesítménynek az elnevezését, annál is inkább, mert itt az a hamis látszat keletkezik, hogy a “kórház” az kórház és itt csak civil áldozatokról van szó.
Némileg árnyalja ezt az értelmezést, hogy az al-Aksza Mártírok egy Hamasszal szövetséges terrorszervezet, amely Izrael teljes eltörlésére szólít fel, módszereit pedig talán az a merénylet jellemzi legjobban, amelynek során egy házba belopódzó tettes késsel meggyilkolta egy nyolcfős család öt tagját, köztük egy csecsemőt. Tehát a “kórház” már nevében is egy tömeggyilkos szervezetre utal, teljesen kiiktatva minden szempontot, ami esetleges civil érdekekre vonatkozhatna.
Másképp megfogalmazva: ez nem egy kórház, hanem egy terroristaközpont, ahol esetleg civileket is ellátnak.A névadás egyébként konzekvens, mert a civilek nem civilként lesznek áldozatok, hanem a Hamasz élő pajzsaiként. Mindez azért van így, hogy a konfliktusban senki se állhasson középre. Azt a palesztint, aki ezt megpróbálja, a Hamasz és az al-Aksza gyilkolja meg.
Hozzáteszem, a Hamasz és az al-Aksza legnagyobb áldozata maga a palesztin nép. Azért gondolom ezt, mert egyrészt a terrorszervezetek tehetnek a mostani, kétmillió ember otthonát tönkretevő eszkalációról, illetve azért, mert legtöbb merényletüket és gyilkosságukat saját népük ellen követik el.
Ez a címadási gyakorlat, amit most az egyébként legprofibb magyar hírportál alkalmaz, teljesen félrevezető. Több mint sajnálatos.