Svéd–magyar meccs?

Posted by

“>Pápai P. Egon

;Nem akarok dicsekedni (dehogynem), de két napja azt mondtam, 2021-ben Orbánék még nagyon hízelegtek a svédeknek, mert modernizálni akarták a svéd Gripen vadászgépeinket, és további négy gép vásárlását is tervezték.

“>Ezért veszélyesnek tartom a velük való  ellenségeskedést, mert leállíthatják a gépekhez az alkatrészek szállítását. És lám, majdnem eltaláltam. Most röppent fel a hír, hogy az eddig türelmes svéd kormány retorziót fontolgat a magyar kormánnyal szemben a NATO-csatlakozásuk aláírásának időhúzása miatt, ami a Gripen vadászgépek lízingszerződésének felfüggesztését jelentené. Nem sokat tévedtem. Lehet, hogy  nem alkatrészről van szó, hanem egy esetleges gyorsabb retorzióról, a lízingszerződés felfüggesztése következhet be.

“>Akkor majd ismételgetheti Szíjjártó a svédeknek: >”Több tiszteletet emberek! Nem értik? Több tiszteletet!”> Pedig csak köszönni valónk van a svéd barátainknak, ha csak a 48-as szabadságharcig, Wallenbergig és az 56-os forradalom után  az 50 ezer magyar befogadásáig tekintünk vissza a történelmünkben. De ezt hogy is tudná értékelni a kocsmadiplomácia két hirhedt alakja, a felcsúti kocafocista és a hisztériás teremfocista. És hiába fogják az öklüket rázni és ordibálni, hogy a svédek utálnak minket. Ha ez bekövetkezik, az nem az eddig türelmes svédek, az a magyarok hibája lesz, ahogy az umiós Néppárt esetében is addig erősködtek, rágalmaztak, míg a végén távozniuk kellett.