Szilánkok

Posted by

Kaltenbach Jenő

Fidesz “értelmiség”
Belenéztem ebbe a Szelényi Iván-Mihályi Péter-féle, egy kérdésfelvetést taglaló cikkbe, arról hogy van e a Fidesznek értelmisége.
Lehet erről persze hosszasan elmélkedni, de azt hiszem a kérdésre lehetséges egy igencsak rövid válasz is, nevezetesen, hogy nincs.
Az indokolás is rövid. Tudniillik az értelmiségi lét alapja, sine qua non- ja, a szellemi szabadság, amely a Fidesszel tökéletesen összeegyeztethetetlen. Aki ugyanis megkockáztatná nyíltan, hogy az orbáni hitvallástól eltérő, horribile dictu vele ellentétes tételeket hangoztasson az hamar a Fideszen kívül találná magát.

Minden relatív
A német kancellár fizetése kétszer akkora, mint a magyar miniszterelnöké, miközben Németország éves gazdasági teljesítménye a magyarnak mintegy huszonötszöröse!!
Ha a két adatot összevetjük, akkor nem nehéz arra jutni, hogy a magyar miniszterelnök, legalábbis német kollégájához képest, rendesen túl van fizetve!
Ráadásul a német kancellár, magyar kollégájával ellentétben, nem turkálhat a közösben, azaz nem lophat, mert nem újraválasztanák, hanem rögtön megbukna, és börtönben kötne ki.
A szlovákok…
A szomszédban, a sokszor lefitymált szlovákoknál börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy korábbi államfőt csalás miatt.
Édes Istenem!
Ha nálunk egyszer vége lesz (vége lesz?) az Orbániának, akkor valószínűleg növelni kell az igazságszolgáltatás kapacitását, hogy meg tudjon birkózni a büntetőperek sokaságával.

Kint is, bent is
Nem akarnám én idealizálni “Brüsszelt”, meg úgy általában a nyugatot, messze vannak ők is az ideálistól, hibák, sőt bűnök az ő lelküket is terhelik.
Na de ugye, minden relatív!
Attól függ mi a megítélés alapja, és ha azt veszem alapul, ami “keleten” van, egy háborús bűnös, tolvaj, Putyint, vagy egy egész népet durván elnyomó Xi-t, esetleg a kipcsak világot, vagy Erdogan birodalmát, a vallási fundamentalista Iránt, vagy a kusza arab világot, hogy észak Koreáról már szó se essen, akkor azért, azt gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy a nyugat mégiscsak a létező világok legjobbika.
Vagy 30 évvel ezelőtt itt nálunk, ha nem is mindenki, de a hatalmas többség, beleértve Orbánt és a Fideszt, is ezt gondolta.
Csak hát kiderült, hogy “nyugatosnak” lenni egy gondolkodási és viselkedési minta követését jelenti, választónak felelős, leváltható hatalomgyakorlást, és ez az Orbán féléknek, akiknek a legfontosabb a hatalom keleties, korlátlan bitorlása, nem illett bele a terveikbe.
Így aztán megindultak kelet felé, csak az az út a nyugat pénze nélkül nehezen járható, így aztán most a kint is vagyunk, bent is vagyunk játékot játsszák, ameddig van elég ostoba, megtévesztett magyar akik ezt megengedik nekik.