Statisztika

Posted by

Szűcs R. Gábor

>Ha mindet összeadok, durván húsz évnyi külföldi szolgálatom alatt (a dán EU-elnökség miatt Koppenhágában töltött nyolc hónap kivételével) mindenütt munkaköri kötelességem volt a fogadó ország gazdaságának állandó figyelése, az adatok elemzése.
Ez, jellegét tekintve, hasonló munka, mit az orvosé, csak hát nem életről és gyógyításról van szó, hanem “csak” diagnózisról. Alapvetésként az ember különböző. elfogadható helyi statisztikák és más források (pl. szakcikk, szakmai elemzés) alapján, mondjuk tíz különféle adatra (GDP, infláció, fizetési és kereskedelmi mérleg, fogyasztás/felhalmozás, beruházások, egyéb pénzügyi adatok, termelési adatok ágazatonként, szociális adatok stb.) egy idősort, éves elemzésben úgy öt évre visszamenőleg, negyedéves- féléves jelentésben rövidebb időszakra, számszerűen, illetve bázis és/vagy láncindex-sorral prezentálni, majd elemezni képes. Vagyis diagnózist állít föl arról, hogy érzi magát a fogadó ország (gazdasága, azaz a lényege).

Ez, mielőtt kiröhögnétek, azért fontos, hogy ott, ahol ezek a jelentések összefutnak (nem feltétlenül magas szint, sőt: ez beosztott tisztviselői feladat, és aztán az egészből , valamennyi ország/földrész/térség szintjén összefoglalni – na, az már valamivel több), az adatokat és az okokat össze tudják vetni a hazai gazdasággal, felhasználni az ottani intézkedések tapasztalatait, illetve megtalálják azokat a pontokat, ahol pl. lehetőség van az export növelésére, közvetlen tőkeberuházásokra stb. Ezekre javaslatokat kell tenni. Akár kormányzati szintre is. (Feltéve és megengedve, hogy van normális kormány, amely kormányszerűen működik, ahogy látom, most épp nem ez a helyzet: egyszemélyes kormány nem kormány.)

No mármost. A KSH vezetőinek épp ezért nagy a felelőssége. Ugyanis amit mi csinálunk az adatokkal külföldön, azt a külföld (pl. az itteni külképviseletek, bankok más, fontos elemzők) is csinálják velünk. Aki itt hamisít, az saját magát, sőt az országot, a saját országát csapja be és okoz neki kárt, mert egy adatot több forrásból kell ellenőrizni, nem csak a hazaiból. Főleg a fontosabbakat, és főleg, ha gyanús a dolog. Ja, és személyes beszélgetések is vannak a világon, ahol simán kilóghat a lóláb. Vagy épp kötetlenül kilógatják.

Így bukott le Görögország, és lényegében államcsőd lett a vége, csak ezt így nem mondták. A KSH illetékes vezetőjét, azt hiszem, nem rúgták ki, hanem szakmai lelkiismerete már nem bírta ki azt a politikai nyomást, amelyet az adatok meghamisítása érdekében gyakoroltak rá. Meg is értem. Ez szakmai becsület kérdése.
Amit a kormány tagjai és körei simán eladtak. Igaz, sokkal többért, mint egy tál lencse.
De szerencsére van még, akinek a szakmai önérzete nem csak áruvédjegy, mint akármely mosóporé.

Címkép: Távozik Vukovich Gabriella ,a KSH elnöke