A titkosszolgálati informátor és a protokollfőnök szerelme

Posted by

Új Hét
Akkor ismerkedett össze egymással Viera Teťáková, Robert Fico volt szlovák miniszterelnök korábbi protokollfőnöke és Magyar Levente, amikor a jelenlegi külügyminiszter-helyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az Alkotmányvédelmi Hivatal informátoraként dolgozott – írja közös oknyomozó cikkében a ICJK és a VSquare.

Viera Teťáková még 2010-ben, az első Fico-kormány alatt került ebbe a pozícióba, amelyet egészen 2015-ös felmondásáig töltött be. Magyar Levente 2012 júliusa és 2014 júniusa közt volt a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, majd ezt követően a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott. Először kollégaként találkoztak egymással, amikor a magyar–szlovák miniszterelnöki találkozókat szervezték, majd egyre közelebb kerültek egymáshoz. Kapcsolatukból házasság lett, csakhogy VSquare forrásai szerint ebben az időben Magyar Levente a polgári titkosszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) informátora is volt. Nem tudni, meddig, de 2014-ben egészen biztos, hogy véget ért ez a munka, ugyanis ekkor lett a külügy gazdaságdiplomáciai államtitkára, ilyen magas kormányzati tisztségben nem dolgozhat valaki a titkosszolgálatnak. Ettől függetlenül Magyar Levente és az AH közt nagy eséllyel megmaradt az informális viszony.

Egy szlovák biztonsági elemző szerint  nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a kapcsolat Szlovákiára nézve, amely közvetlenül fenyegette az ország szuverenitását. Andrea Michalcová úgy véli, nem lehet tudni, hogy az így megszerzett információk nem jutottak-e például a Kremlhez, hiszen ekkor az orosz szolgálatok már nagyon aktívak voltak Magyarországon. Emlékeztetőül: Orbán Viktor 2014-ben írta alá az új, paksi blokkok bővítéséről szóló szerződést Oroszországgal. A 2018-ban meggyilkolt szlovák újságíró, Ján Kuciak nevét viselő ICJK és a VSquare kereste az érintetteket is, de a cikk megjelenéséig nem kapott választ.

 

Címkép/Magyar Levente | Fotó: Molnár Edvárd | Forrás: MTI/MTVA