Karikó Katalin a Dóm téren: A szívem mindig is itt volt, itt is maradt Szegeden!

Posted by

Garai Szakács László

szeged.hu
Méghogy nem rocksztár! Dehogynem! Kabrióval jött, olyat kért, amire senki nem számított, majd megtapsoltatta, megnevettette az őt köszöntő szegedieket. És megígérte, visszatér a Nobel-éremmel is.
Egy piros Volkswagen Beetle kabrióval jelent meg Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Rektori Hivatal mellett Karikó Katalinért. Szeged friss Nobel-díjas díszpolgárát tapssal fogadták a szegediek, amikor kilépett a JATE Klubból, ahol előbb magyar, majd külföldi hallgatók előtt beszélt. A látványos piros autóval gurultak el nagyon lassan a Dóm térre, útközben mindenki fotózni, videózni próbálta őket. Közben a Szeged Városi Kórusegyesület kórusai végig énekeltek az egyetemi épület erkélyén.

Amikor megérkezett az árkádokhoz a Volkswagen Beetle kabrió, újra nagy taps fogadta Karikó Katalint – és sorfal: a szegediek egy emberként mentek oda az árkádokhoz, fotózták, videózták a biokémikust. A Nobel-díjas tudós integetve ment végig az árkádok alatt, majd felment a Szerves Kémiai Intézetbe, ahol megnézte a nagy Nobel-díjas előd, Szent-Györgyi Albert dolgozószobáját. Ezután kiment az erkélyre, ahol beszélt a közben ezer főnél is nagyobbra duzzadt közönségnek.

 

Kérem, énekeljük el a Himnuszt! – kérte. Majd itt is elmondta a Nobel-díjas sztorit, hogyan ment haza azonnal az amerikai egyetemi sajtótájékoztató után. Ezután az egyetemi évekről beszélt a szegedieknek.
– A szívünk, a férjem szíve és az én szívem mindig is itt volt, itt is maradt Szegeden. Visszajövök majd az éremmel is, és megmutatom! – mondta Karikó Katalin – hatalmas tapsvihart kapott.
Ezután meghallgatta Szeged Nobel-díjas díszpolgára az erkélyen állva a Gyémánt és arany című dalt, ami alatt a Dóm téren álló szegediek a mobiltelefonjaikkal világítva integettek a Nobel-díjas tudósnak.
Az ünneplés utcabállal zárult.

Címkép: Iványi Aurél