Berecz Mihály nyerte a Kissingeni Zongora Olimpiát

Posted by
Fidelio

>21. alkalommal rendezték meg a Bad Kissingenben, a bajor fürdővárosban a Kissingeni Zongora Olimpiát. Az október 8-i zárókoncert után Alexander Steinbeis, a Kissinger Sommer művészeti vezetője bejelentette, hogy a zsűri az első helyezést Berecz Mihálynak ítélte oda. Méltatásuk szerint a huszonhat éves magyar zongorista a legmagasabb szinten ötvözi a zeneiséget, a stílus iránti fogékonyságot és az előadói képességeket. Az indoklás szerint a bírákat technikai készségeivel, szellemességével, időkezelésével és tudatosan felépített interpretációjával győzte meg.

A zsűri tagjai Thomas Ahnert zenekritikus, dramaturg, a verseny társalapítója, Manuel Brug zenekritikus, Ulrich Hauschild kulturális menedzser, Sonia Simmenauer, a Simmenauer Ügynökség igazgatója és Alexander Steinbeis voltak. A versenyzők maguk választotta műsorral indulhattak.

A második helyezett a francia Mirabelle Kajenjeri lett, aki muzsikálásával és virtuóz kreativitásával bűvölte el a zsűrit. A harmadik helyezést és a közönségdíjat a japán Miyu Shindo nyerte el. A további döntős versenyzők az olasz Martina Consonni és a finn Anton Mejias voltak.

A versenygyőztesek 2024-ben felléphetnek a Kissinger Sommer fesztiválon, valamint jutalmul további karriertámogatásban is részesülnek. A zárókoncertet a Bajor Rádió is rögzítette, és október 21-én 15.05-kor a BR-Klassikon, október 27-én 20.03-kor pedig Deutschlandfunk Kultur csatornán sugározza.