Az osztrákok és németek felfüggesztették, a franciák és spanyolok folytatják a palesztinok támogatását

Posted by

Hetek/Online

Várhelyi Olivér uniós biztos jelentette be, hogy az EU azonnali hatállyal felfüggeszti a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat, de az unió később visszakozott. Az Európai Bizottság később, szűkszavú közleményében csak annyit írt, hogy mégsem függesztik fel a kifizetéseket, magyarázatot azonban nem adtak a döntésükre.

Az uniós tagállamok megosztottak a kérdésben: ahogy arról tegnap beszámoltunk , Ausztria és Németország átmenetileg felfüggesztette a palesztinoknak nyújtott anyagi támogatásokat, és felülvizsgálják, hogy mire költötték a forrásokat. Spanyolország és Franciaország azonban teljesen máshogy vélekedik a kérdésről.

“Nem támogatjuk a közvetlenül a palesztin nép javát szolgáló támogatás felfüggesztését, ezt világossá is tettük tegnap az Európai Bizottságnak” – közölte a francia külügyminisztérium.
Spanyolország ugyanezen az állásponton van, az ügyvivő spanyol külügyminiszter szerint “nem keverhetjük össze a Hamaszt – amely a terrorcsoportok uniós listáján szerepel – a palesztin lakossággal vagy a Palesztin Hatósággal, vagy a helyszínen tevékenykedő ENSZ-szervezetekkel”. A spanyol kormány szerint ráadásul a palesztinoknak még több támogatásra lesz szükségük a mostani háború után.

(AP News / Al Arabiya News / Hetek)