„Majd mi megmutatjuk, hol a helyetek!”

Posted by

Barthalas Zsuzsanna
(A pedagógusok világnapjának margójára)

Azt mondtátok, hogy “nincs pedagógus, nincs jövő”? Kiabáltatok, hogy ég a ház, hogy több ezer kollégátok hiányától szenved az oktatási rendszer, hogy tesis tart matekot, a napközis meg angolt, s hamarosan a karbantartó technikát?
Szűköltetek, hogy nem kell nektek a KLIK, a tankerületek gyámkodása (mert a kontrollmániás Főninek helytartók kellenek mindenhová)? Tenni akartatok a rátok bízott kis- és nagydiákokért, miközben naponta törölték bele a hatalmasok a sáros csizmájukat a hátatokba?
Aláírtátok a jogfosztásotokat szolgáló, a titeket még szorosabb futószárra fűző státusztörvényt, mert elhittétek, hogy a szájkosárért és csuklóbilincsért cserébe végre értek majd annyit, mint egy szakmunkás, vagy netán 2025-re felkapaszkodhattok a megbecsültebb diplomások közé?
Aláírtátok ezt az ellenetek bosszúból kreált törvényt, mert a diákjaitok szemébe nézve elszorult a szívetek, nem akartátok, nem tudtátok cserbenhagyni őket?
Aláírtátok, mert imádtok tanítani, mert belehalnátok, ha mást kellene csinálnotok, vagy csak azért, mert már kevés van a nyugdíjig és a helyi, fideszes kiskirály polgármester fekete listára tetetné vállalkozó, vagy állami alkalmazott házastársatokat?
Aláírtátok félelemből, megalkuvásból, vagy naivitásból, mondván, hogy tényleg ez csak egy formalitás, majd a becsukott ajtajú osztályteremben megmarad az autonómiátok?
Elhittétek, hogy ha az iskolátokat megszánó szülők adományoznak nektek, termet festenek kalákában, javítanak, szerelnek, krétát, filctollat, papírt, használt laptopokat stb. hoznak nektek, azokat meg is tarthatjátok, hogy a Nagytestvér Tankerület nem csap le rá, nem kell esdekelve kérnetek a pecsétet, hogy amit nektek szántak (az állami, finanszírozási feladatot átvéve!), azt ti kaphassátok meg, és ne egy “NER- libling” intézmény?

Mikor mondjátok azt, ti kb.130 ezren, akik az oktatás bármely területén dolgoztok, hogy FELÁLLUNK! abbahagyjuk! nem dolgozunk! nem viselkedünk rabszolgaként! nem megyünk be az iskolába, óvodába stb.! Azaz megtagadjuk a munkavégzést, mert ez a rezsim már mindannyiunk életét lehetetleníti el?
Még most is tárgyalni akartok azokkal, akik gyári szalagmunkásként tekintenek rátok, akiknek a 11 milliós Rolex-órát viselő, volt csempeárus, “iparkamarás” oktatási guruja mutatja az irányt, akik azt gondolják, hogy megtartott óránként a 60 perc helyett csak 45 percet dolgoztok, hogy a blokkoló órátok szerint ezért CSÖKKENTETT BÉR jár nektek?
Ezt is lenyelitek?
Azt is, hogy ezek a semmihez sem értők fel nem fogják, hogy egy 45 perces tanóra megtartásához mennyi felkészülési idő, szellemi munka kell, hogy hajnalig javítjátok a dolgozatokat és órákon át szívatjátok magatokat a rátok nyomott adminisztrációval?
És ti szülők, nagyszülők, egészségügyisek, munkások, eladók, kisvállalkozók, volt KATÁ-sok, taxisok, buszsofőrök, targoncások, menedzserek, mérnökök, orvosok, könyvelők stb. mikor zárjátok le az iskolák bejáratát, mikor tiltakoztok élőlánccal, megbénítva a közlekedést, mindent, hogy megvédjétek gyerekeiteket, unokáitokat és az őket tanító pedagógusokat?
Mikor fogjátok már fel végre, hogy ez a bántalmazó rezsim elpusztít mindent és mindenkit, hogy nincs kivétel, csak a kiváltságosok, akik a ti véreteken, verejtéketeken habzsi-dőzsiznek?

Mikor mondjuk ki mindannyian és egyszerre, hogy ELÉG VOLT, ELÉG VOLT, LEGYEN VÉGE MÁR?!!
Mikor leszünk végre bátrak és állítjuk meg az egész országot és nemcsak egy néma percre, hanem akár egy hétre, hónapra is?
Mikor skandáljuk együtt, mindannyian, hogy NINCS ALKU, TAKARODJATOK?!