Helyszíni jelentés

Posted by


tudósítása
>Több mint tíz órával azt követően, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet halálos támadást indított Izrael ellen szárazföldről, levegőből és tengerből beszivárgó terroristákkal, számos izraeli közösségben még mindig vannak fegyveresek.

Emellett még mindig csaknem folyamatos a rakétázás – míg korábban a nap folyamán az ország középső részét vették célba, a tűz most főként a déli városok felé irányul. Az izraeli hadsereg a Vaskardok hadművelet keretében folyamatosan bombázza a Gázai övezetet.

Reggel az izraeli haditengerészet megölt számos hamászos terroristát, akik megpróbáltak beszivárogni Izraelbe:A határ menti közösségek lakói egész nap hívogatták a televíziókat, kérve, hogy a biztonsági erők menjenek és mentsék ki őket a Hamász terroristáinak tömeges beszivárgása közepette.

A 12-es csatorna riportere Szderot városában azt mondta, hogy sok „holttest van az utcákon… borzalmas képek, jelenetek, amelyeket nehéz leírni”.

A riporter hangsúlyozta, hogy ezek a halálos áldozatok nem rakétatámadások, hanem a beszivárgott terroristák lövöldözésének áldozatai.

Terroristák hatolnak be akadálytalanul Izrael területére az áttört kerítésen:. Az interneten terjesztett videókon állítólag a terrorcsoport által túszul ejtett izraeli civilek láthatók.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este megerősítette, hogy túszok és hadifoglyok vannak a Gázai övezetben. Túszhelyzet van Be’eri és Okafim közösségekben. Izraeli katonák haltak meg a harcokban. 22 helyszínen zajlanak jelenleg harcok. Négy hadosztály csatlakozik a 31 zászlóaljhoz.

  • Hagari: ,,Minden bejutott terroristát likvidálni fognak”.
  • A gázai szárazföldi invázió lehetőségéről: ,,Minden opció terítéken van”.
  • Figyelmeztetés: ,,Azok, akik másik fronton támadnak, nagyon súlyos árat fognak fizetni”.

A Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri a 12-es csatorna szerint a következőt nyilatkozta: ,,A Hamásznak elég izraeli foglya van ahhoz, hogy Izrael szabadon engedje az összes börtönben lévő palesztin foglyot”.Számos rakéta becsapódásra került sor országszerte. Reggel óta legalább 100 halottról és több mint 1000 sérültről számoltak be Izraelben. A halottak között van egy mentős és két tűzoltó. Az izraeli biztonsági szervezetek becslése szerint körülbelül 200 terroristát öltek meg, és körülbelül 1600-at megsebesítettek.

A rendőrség szerint az erők a nap folyamán összecsaptak palesztinokkal a kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban. A zavargások közepette egy terrorista tüzet nyitott a rendőrökre, akij viszonozták a lövéseket. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.Jichák Herzog elnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy közösen ítéljék el a Hamászt.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági kabinet ülése elején tett nyilatkozatában az ország összes polgárát összefogásra szólította.,,Reggel óta Izrael Állam háborúban áll. Első célunk mindenekelőtt az, hogy megtisztítsuk a területet a beszivárgott ellenséges erőktől, és helyreállítsuk a biztonságot és a békét a megtámadott közösségekben”. „A második cél ugyanakkor óriási árat követelni az ellenségtől, a Gázai övezetben is”. ,,A harmadik cél a többi aréna megerősítése, hogy senki ne kövesse el azt a hibát, hogy csatlakozik ehhez a háborúhoz”. „Háborúban állunk, háborúban vagyunk, nyugodtnak kell maradnotok. Felszólítom Izrael minden polgárát, hogy egyesüljenek legmagasabb célunk – a háborús győzelem – elérése érdekében”. Az izraeli hadsereg lerombolt egy többszintes épületet a Gázai övezetben, melyet a Hamász használt. A hadsereg evakuáltatta az épületet, mielőtt megsemmisítette: Joe Biden elnök felhívta Netanjahu, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, és teljes mértékben támogatja jogát, hogy megvédje magát – közölte a miniszterelnöki hivatal. Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy egy elhúzódó és intenzív hadjáratra kerül sor, de „Izrael fog nyerni”.

Netanjahu biztonsági tájékoztatót tartott Jáir Lapid ellenzéki vezetőnek. Lapid később bejelentette, hogy kész vészhelyzeti egységkormányt alakítani Netanjahuval a háború kezelésére, melyhez, meggyőződése, hogy Beni Gantz (Nemzeti Egység) is csatlakozna.

Címkép: Amir Cohen/Reuters/ Rakéta találat után