A Szabad Európa jelenti Izraelből

Posted by

Halottak százai mindkét oldalon, hosszú háborúra készül Izrael a Hamász támadása után

Az izraeli biztonsági erők tagjai Tel-Avivban egy törmelékekkel teli utcán, amit 2023. október 7-én a Gázai övezetből kilőtt rakéta talált el
Az izraeli biztonsági erők tagjai Tel-Avivban egy törmelékekkel teli utcán, amit 2023. október 7-én a Gázai övezetből kilőtt rakéta talált el

A harcok vasárnap délelőtt is folytatódtak, az izraeli légierő azt közölte, hogy a „hadműveleti infrastruktúrát” vette célba Gázában. Az izraeli hadsereg Libanon déli részén is bevetette a tüzérséget, miután onnan aknavetőkkel lőttek izraeli állásokat a vitatott hovatartozású Dov-hegynél.

A Hamász palesztin csoport fegyveresei szombaton izraeli városokba törtek be, sok száz izraelit megöltek, és több tucat túszt ejtettek az 50 évvel ezelőtti jom kippuri háború óta a legtöbb áldozatot követelő támadásban. A legfrissebb hírek már több mint 600 izraeli áldozatról szólnak a Gázából indított támadás után. A palesztin fegyveresek több mint száz katonát és civilt raboltak el, amikor átlépték a határt, és rajtaütöttek a közösségeken.

A Gázai-övezetben több mint 370-an haltak meg, amikor Izrael megtorló csapással válaszolt a Hamász támadására. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a sérültek száma meghaladja a kétezret.

Egy izraeli bombatalálatban megsemmisült épület romjait járják körbe az emberek Gázában. 2023. október 8.

Netanjáhú bosszút ígért, Hanije hibáztat

„Hatalmas bosszút állunk ezért a gonosz napért” – mondta Benjámín Netanjáhú miniszterelnök.

“A Hamász kegyetlen és gonosz háborút indított. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, de ennek az árát túl nehéz elviselni” – mondta. “A Hamász mindnyájunkat meg akar ölni. Ez az ellenség anyákat és gyerekeket gyilkol meg otthonaikban, ágyaikban. Olyan ellenség, amelyik időseket, gyerekeket, tinédzser lányokat rabol el.”

Iszmail Hanije, a Hamász vezetője azt mondta, hogy a Gázából indult támadás átterjedhet Ciszjordániára és Jeruzsálemre. A gázaiak 16 éve élnek izraeli blokád alatt.

Beszédében Hanije kiváló okként a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet ért fenyegetéseket, a gázai blokád fenntartását és Izrael viszonyának normalizálását emelte ki a térség országaival. “Hányszor figyelmeztettünk benneteket arra, hogy a palesztinok 75 éve élnek menekülttáborokban, és ti nem vagytok hajlandó elismerni népünk jogait?”

Izraeli civilek holttestei hevertek a dél-izraeli Szderót utcáin, Gáza közelében, körülöttük üvegtörmelék. A Hamász fegyveresei a vasárnap reggeli hírek szerint még mindig lövöldöztek több helyen, az izraeli erők, akik azon dolgoznak, hogy az ország egész területét “megtisztítsák a terroristáktól”.

 

Izraeli katonák egy rendőrőrs maradványainál Szderótban. 2023. október 8.
Izraeli katonák egy rendőrőrs maradványainál Szderótban. 2023. október 8.

A palesztin fegyveresek több tucat izraelit ejtettek túszul. A pontos szám ismeretlen, de Izrael washingtoni nagykövetsége 100-ra tette azt egy közösségi médiaposztban. Civileket és katonákat egyaránt elhurcoltak. Az X-en, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésben az is szerepel, hogy több mint 300 izraeli halt meg, és több mint 1800-an megsérültek. Ezeket a számokat Izrael hivatalosan nem erősítette meg.

Libanon és a Hezbollah is

Libanon sem maradt ki a konfliktusból: miután aknavetőtámadás érte onnét, Izrael libanoni területet lőtt. A libanoni Hezbollah azt közölte, hogy ő áll a Dov-hegy elleni támadás mögött – ez egy olyan terület, amelyet Izrael, Libanon és Szíria egyaránt magának követel. Az Irán által támogatott fegyveres csoport azt mondta, a támadás “szolidaritás” volt “a palesztin ellenállással”.

Válaszul az izraeli védelmi erők dróntámadást hajtott végre a Hezbollah infrastruktúrája ellen Dzsabal Rusz térségében. A libanoni-izraeli határ viszonylag nyugodt volt Izrael és a Hezbollah 2006-os háborúja óta, de a feszültség az elmúlt hónapokban fokozódott.

A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal, elítélték az Izrael elleni támadást. Joe Biden elnök televíziós beszédében azt mondta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, és határozottan figyelmeztette Iránt és más, Izraellel ellenséges országokat. “Ez nem a megfelelő pillanat arra, hogy Izrael bármely ellensége előnyszerzésre használja ki ezeket a támadásokat. A világ figyel” – tette hozzá.

Izraeli járókelők egy épület romjainál, amelyet a Gázai övezetből kilőtt rakéta talált el Tel-Avivban. 2023. október 8.
Izraeli járókelők egy épület romjainál, amelyet a Gázai övezetből kilőtt rakéta talált el Tel-Avivban. 2023. október 8.

Hogyan történhetett?

Közben Izraelben egyre többen teszik fel a kérdést az ország védelméért felősöknek: hogyan történhetett meg, hogy a Hamász fegyveresei áttörték a Gázai-övezet körül emelt akadályokat, és izraeli városokban kóborolva civileket gyilkoltak? Hogy lehet az, hogy egy nappal az 1973-as jom kippuri háború kezdetének 50. évfordulója után újból meglephette az izraeli erőket egy hirtelen támadás?

“Ami most történt, az nagyon hasonlít az akkorihoz” – véli Giora Eiland nyugalmazott tábornok, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács volt vezetője. “Amint látjuk, Izraelt teljesen meglepte egy nagyon jól összehangolt támadás” – mondta az újságíróknak tartott tájékoztatón.

A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy a hírszerzés felkészültségét akkor fogják megvitatni, amikor a helyzet megnyugszik, most azonban a harcon van a hangsúly. “Akkor beszélünk majd erről, amikor beszélnünk kell róla” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Jól vannak az Izraelben lévő magyarok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt közölte, hogy valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak, és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását. Egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést – tette hozzá. A legfrissebb információk szerint jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek

“A helyszínen lévő diplomatáink már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban” – írta a közösségi oldalán a miniszter, aki korábban azt közölte: Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret és immár biztonságos légtérben haladnak Magyarország felé –  írta Szijjártó Péter vasárnap este a Facebook oldalán.

Készült a Reuters, a BBC, az AP tudósításainak felhasználásával.

Címkép: Palesztinok áttörik a gázai keritést