Izrael legrosszabb háborús napja

Posted by

Thomas L. Friedman>
New York Times

 

Amikor a lehető legpontosabb elemzésre van szükségem Izraelről, az először mindig régi barátomat és tudósító partneremat, Nahum Barneát, a Yediot újság veterán rovatvezetőjét hívom. Amikor szombat délután felhívtam őt, hogy a Hamász Izrael elleni támadásával kapcsolatos véleményét kérjem, az első mondata megdöbbentett: “Ez a legrosszabb nap, amire katonai szempontból emlékszem Izrael történetében, beleértve a Jom Kipur-i háború baklövését is, ami szörnyű volt”.
Nahum gondos riporter, aki az elmúlt fél évszázadban minden nagyobb izraeli eseményről tudósított, és amikor elmagyarázta az indoklását, rájöttem, hogy ez alulértékelés volt. Ez nem a szokásos Hamász-Izrael porszem. A gázai-izraeli határ mindössze 37 mérföld hosszú, de a lökéshullámok, amelyeket ez a háború elindít, nemcsak Izraelt és a gázai palesztinokat sodorják zűrzavarba, hanem Ukrajnát, Szaúd-Arábiát és valószínűleg Iránt is. Miért? Bármilyen elhúzódó izraeli-Hamász háború több Kijevnek szükséges amerikai katonai felszerelést terelhet át Tel-Avivba, és lehetetlenné teszi az előkésületben lévő szaúdi-izraeli normalizációs megállapodást – egyelőre. És ha kiderül, hogy Irán bátorította a Hamász-támadást, hogy meghiúsítsa az izraeli-szaúdi megállapodást, az növelheti a feszültséget Izrael és Irán, valamint Teherán libanoni megbízottja, a Hezbollah között, továbbá Szaúd-Arábia és Irán között. Ez egy hihetetlenül veszélyes pillanat több fronton is.
De visszatérve Nahum álláspontjára: Miért olyan katasztrófa ez a háború Izrael számára, miért rosszabb, mint az 50 évvel és egy nappal ezelőtti Jom Kippur-i meglepetésszerű egyiptomi és szíriai támadás? Először is, mondta Nahum, ott van a puszta megaláztatás az izraeli hadsereg számára: “1973-ban a legnagyobb arab hadsereg, Egyiptom támadott meg minket”.