Tengeri történet

Posted by

Az SS Warrimoo személyszállító gőzös csendesen haladt a Csendes-óceánon, Vancouverből Ausztrália felé. A navigátor éppen befejezte a a pozíció meghatározását a csillag képek alapján. Az eredmény elvitte  a John Phillips kapitánynak. A Warrimoo pozíciója ekkor a következő volt: Északi szélesség 0º 31′ Nyugati hosszúság 179 30′. A dátum pedig 1899. december 31..
“Tudod, mit jelent ez?” lépett be a kabinba Payton első tiszt: “Csak néhány mérföldre vagyunk az Egyenlítő és a nemzetközi dátumvonal metszéspontjától”.
Phillips kapitány pedig  elég tréfás kedvű volt ahhoz, hogy kihasználja a lehetőséget, és megcsinálja élete nagy navigációs trükkjét.
A hídra hívta navigátorait, hogy ellenőrizzék és duplán   ellenőrizzék a hajó helyzetét. Kissé megváltoztatta az irányt, hogy közvetlenül a célponton tartsa Warrimoot. Beállította a motor fordulatszámát is.
A szélcsendes időjárás és a tiszta éjszaka a javára vált. Éjfélkor az SS Warrimoo pontosan azon a ponton tartózkodott az Egyenlítőn, ahol a hajó éppen csak átlépte a nemzetközi dátumvonalat! Ennek a bizarr helyzetnek ez volt a következménye:
A hajó elülső része (az orra) a déli féltekén volt – a nyár közepén.
A hajó hátsó része (tatja) az északi féltekén –  és a tél közepén volt.
A hajó hátsó részén a dátum 1899. december 31. volt.
A hajó orrában (elülső részén) 1900. január 1. volt.
Ez a hajó tehát nem csak:
Két különböző napon,
Két különböző hónapban,
két különböző évben,
két különböző évszakban.
hanem két különböző évszázadban is tartózkodott – egyszerre!