Ötlettűzijáték sportoló nemzetről

Posted by

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) közreműködésével indította el a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja a gyermek- és felnőttkorú lakosság sportaktivitásának növelése. Nem kampányok mentén, hanem életvitelszerűen, egész életen át, rendszeres és szervezett keretek között.
A „Sport egy életen át!” mottójú program indulásakor a budapesti Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatót Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor sportigazgatási
és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnöke. Schmidt Ádám ünnepnek nevezte a napot, hiszen amióta megkezdték a munkát a sportállamtitkárságon, azóta a legtöbb eseményen azt a fő célt hangoztatják, hogy hazánk ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is. Az induló programot ítélik fordulópontnak.
„Azt szeretnénk, hogy minél több ember életének része legyen a sport. Rengeteg hatástanulmányt olvastunk, sok szakemberrel egyeztettünk, és meglátásunk szerint nem az az elsődleges feladatunk, hogy az emberek gondolkodásmódját megváltoztassuk, hanem a mi felelősségünk az, hogy olyan feltételrendszert biztosítsunk, amely révén könnyen elérhetővé válik a sportolás. A Sportegyesületek Országos Szövetségének munkatársaival együtt azon dolgozunk, hogy a különböző közintézményekben a tornatermeket miként tudjuk a közösségi sport részévé tenni. Az Európai Sporthét keretén belül számos nagy sportszervezet nyitotta meg a kapuit honfitársaink előtt, mindenki betekintést nyerhetett az egyesületek működésébe, megnézhették, hogy milyen infrastruktúra áll rendelkezésre, kipróbálhattak sportágakat” – foglalta össze az államtitkár.
Azon is dolgoznak, hogy az NSÜ által üzemeltetett létesítmények és sportinfrastruktúra kihasználtságát növeljék, elérhetőbbé tegyék a lakosságnak, olyan nyitott programokkal,
mint amilyen az esti LED’s run éjszakai futás a Puskás Arénában, valamint a fizetős létesítményekbe szóló kedvezményrendszerrel. A programhoz társították a Sportoló Nemzet Klubot, amelyhez klubkártya is tartozik, amellyel a tagok bizonyos kedvezményekre jogosultak már október elsejétől.
Schmidt Gábor kiemelte, a Sportoló Nemzet Program lényege az együttműködés a sportszövetségekkel, a sportegyesületekkel, az edzőkkel és a testnevelőtanárokkal.

Kommentárunk.
Nem ez az első nagy nekifutás a magyar sport történetében. A cél persze helyes, abban nincs hiba. de a szabadidősport központosítása csak felfújt frázisléggömb. Mindaddig, amíg nem viszik el a mozgalmat az egyes ember közelébe, amíg nincs helyi feladatterv.
Ki lehet nyitni nagy létesítményeket a lakosságnak, de Budáról például aligha járnak át emberek tömegével, naponta a Nemzeti Atlétikai Centrumba. Ahol amúgy sem tudnak mást csinálni, mint futni. Azt pedig a lakóhelyükön, akár háztömb körül is megtehetik.
A magyar sport mindig is híres volt a szervezettségéről, kellő intézményi háttér segítette a mindennapos működését. Nem kell mamut szervezetekre gondolni. A városokban, azok kerületeiben és a járásokban is működtek sportfelügyelőségek, a helyi tanács (később önkormányzat) részeként. Az élsporttal nem volt dolguk, az ott élőknek szerveztek versenyeket sakktól kispályás labdarúgásig, amire igény volt. Plusz sok mást, amivel meg lehetett mozgatni az ott élőket. Rendkívül hasznos termékük volt a lakóhelyi
sportegyesületek életre hívása. Még nem volt sok belőlük, amikor a nagypolitika rászállt a sportfelügyelőségekre, meg akarta szüntetni őket. Nagyon sokat köszönhet a magyar sport Gallov Rezső államtitkárnak, aki határozottan megvédte a helyi szervező erőt, és két kormány alatt is dolgozhatott az OTSH elnökeként.
A káros folyamat akkor féket kapott, de később mégis bekövetkezett a lehető legrosszabb. A Nagy Terv nem számol az önkormányzatokkal, pedig azok állnak a legközelebb az egyes emberhez. Igaz, a róluk szóló törvényben nincs is szó arról, hogy támogassák a (helyi) sportot, ma már pénzük sem lenne rá. Nem kerül szóba, legalábbis nincs nevesítve az összefogásban sem a Magyar Diáksport Szövetség, sem a Magyar Szabadidősport Szövetség, pedig az ő szervezőerejük is jelentős tényező lehet.
Nincs szó a tankerületi központok szerepéről sem. Nyaranta az iskolákban lévő szabadtéri létesítmény, tornaterem és tanuszoda zárva, mert maga a suli nem tud megfizetni takarítókat, felügyelő tanárokat. Csak hát a központok is vakációznak…
A Nagy Terv – ezernyi részlet kibontása nélkül – nem több kampánylufinál.

Címkép: a dunakeszi sportpark. Fotó: Ligeti Edina