Igazságkergető

Posted by

A birkózó-világbajnokság utózöngéje.

„A Magyar Birkózók Szövetsége úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, ami lehetséges, mivel határozott vélemény, hogy Losonczi Dávid világbajnoki döntőjében a szőnyegen a rivális két vállra került. Ezért az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodik a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg: súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, az eredményt így nem változtatják meg, de az MBSZ határozott véleménye, hogy mindent meg kell tenni a maximális jogorvoslat érdekében. Ami a mérkőzésen történteket illeti, érdemes tudni, hogy tushelyzetről nem lehet videóvizsgálatot kérni, ezért nem protestáltak a helyszínen a magyar szakvezetés tagjai.’

Sz. I. emlékidéző kommentárja. Ha a nemzetközi szövetség a napirendjére tűzi a magyar jogorvoslati igényét, és a videó elemzése után megalapozottnak tartja, utólag is hozhat kedvező döntést. Nem azt, hogy utólag Losonczi Dávidot jelöli meg a mérkőzés győztesének, mert az jogilag támadható lenne. Úgy korrigálhatna, hogy Losonczi Dávidot is hivatalosan világbajnoknak nyilvánítja.
Két magyar történelmi példával indokolom:
1.1979-ben San Diegóban a 74 kg-os súlycsoportban Kocsis Ferenc 3:2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot. A helyszínen megtörtént a díjátadás, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a magyar Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és két vb-győztest rögzít az adattára.
2. 1986-ban a Budapest Sportcsarnokban a 82 kg-ban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras sorsdöntő mérkőzése kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki. A BS-t színültig megtöltő közönség heves tiltakozása közepette – emlékezetem szerint – ünnepélyes eredményhirdetést nem is tartottak. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok. Az újabb botrány kirobbanását megelőzendő a két aranyérmet másnap délelőtt a BS folyosóján átadták a versenyzőknek.

Címképünk: az emlegetett tushelyzet. MBSZ/Róth Tamás