Az FTC nem győzelmet szalasztott el, hanem pontot szerzett

Posted by

A Wyscout elemzése

>Habár a Ferencváros a mérkőzés 93. percéig vezetett a Fiorentina otthonában az Európa-konferencialiga csoportkörének 2. fordulójában, a mérkőzésriportja kimutatja, hogy összességében elégedett lehet az Olaszországban szerzett egy ponttal.

Sokáig úgy tűnt, bravúros győzelmet arat a Ferencváros Firenzében csütörtök este, ám a Fioretina ledolgozta 2–0-s hátrányát, és döntetlenre mentette az összecsapást. A mérkőzés jegyzőkönyvének átolvasása után nagyjából ezt a tanulságot lehet levonni a zöld-fehérek vendégjátékából, a Wyscout elemzőrendszer hivatalos mérkőzésriportja azonban rávilágít, hogy könnyen alakulhatott volna rosszabbul is a meccs, azaz nyugodtan lehet örülni az egy pontnak.

A helyzetek minőségét vizsgáló várható gólok-mutató (xG) alapján például a Fiorentinának (2.88) eggyel több gólt kellett volna szereznie a Ferencvárosnál (1.77), ebből a szempontból tehát mindenképp bravúros, hogy amíg az olaszokat sikerült két gólon tartani, az FTC is kétszer a kapuba talált. A Fiorentina legveszélyesebb játékosa a kapura a statisztikák szerint Nicolás González volt, míg a Ferencvárosnál Marquinhos.

Ami a labdabirtoklást illeti, a zöld-fehérek játékosainál az első negyedórában 38 százalékban volt a labda, a félidő közepére már 57 százalékban birtokolták, és még a második góljukig is 49 százalékban. Az arány ezt követően kezdett felborulni, a Fiorentina szépítő góljánál már 60 százalékban a hazaiaknál volt a labda, a mérkőzés végéig pedig folyamatosan nyílt az olló és 68–32 százalék lett az arány.

A mezőnyt az utolsó fél órában tehát már a firenzei csapat uralta, az FTC játékosai képtelen voltak megtartani a labdát. Ez könnyen lehet a fáradtság jele, amit alátámaszt az is, hogy amíg a 46. és a 60. perc között a ferencvárosi passzoknak csak a 9 százaléka volt előreívelés, az első kapott gól után az arány 29 százalékra emelkedett, a hosszabbításhoz közeledve pedig elérte a 40 százalékot. Szervezett játékról az utolsó fél órában tehát egyre kevésbé lehetett beszélni, a hangsúly a támadásvezetések helyett az előny tartása helyeződött át. A csapat formációt is váltott az utolsó tíz percre, az addig alkalmazott 4–2–3–1-ből 5–4–1-es hadrendre állt át – összehasonlításként a Fiorentina végig 4–4–2-ben futballozott.

Érdekes adat, hogy amíg a Fiorentina támadásainak 23 százaléka jutott el a Ferencváros tizenhatosán belülre, fordítva az arány 13 százalék. A mérkőzésen amúgy 28 perc 21 másodpercet volt tisztán a hazaiaknál a labda, 19 perc 56 másodpercet a zöld-fehéreknél, a mérkőzés holtideje pedig 53 perc 43 másodperc, azaz több mint egy félidőt tettek ki a különböző okok miatti játékmegszakítások, és az olyan periódusok, amikor nem történt gyakorlatilag semmi.

A Fiorentina jellemzően a pálya bal oldalán (39%) és közepén (46%) vezette a támadásait, míg a Ferencváros túlnyomórészt a jobb szélen (69%) próbálkozott, onnan is szerezte az első gólját. A két csapat játékstílusa közötti különbséget jelzi, hogy amíg a Ferencvárosnak összesen öt ellenfél tizenhatosán belülre ívelt labdája volt (négy az első félidőben, egy a másodikban), addig a Fiorentinának 24, három az első félidőben és 21 (!) a másodikban. Ennek figyelembevételével már nem meglepő, hogy amíg a Ferencvárosnál a mérkőzésen összesen 6 kulcspasszt (olyan átadás, amely helyzetet alakít ki) lehetett feljegyezni, a Fiorentinánál 21-et.

A talajon zajló párharcokat és a légi párbajokat hasonló százalékban nyerte meg a két együttes, a Fiorentina játékosai ugyanakkor majdnem kétszer annyi csellel (40) próbálkoztak, mint a zöld-fehérek (22), habár a sikeresség arányát (45%-64%) tekintve már az FTC oldalára billen a mérleg. A Ferencváros játékosai 20-szor szabálytalankodtak a mérkőzésen, ami azért különösen érdekes, mert a legutóbbi öt mérkőzésük átlaga 11.8, azaz majdnem a fele – látszik, hogy egy topbajnokságban szereplő csapat futballistáival azért nehezebb tartani a tempót. A Fiorentina játékosai 10 szabálytalanságot követtek el, legutóbbi öt tétmérkőzésük átlaga 10.9. A számok szerint tehát összességében a Ferencváros inkább erőn felül, a Fiorentina pedig a megszokottnál gyengébben teljesített, a Firenzében szerzett egy pontot tehát érdemes nagyon megbecsülni, annál is inkább, mert a továbbjutás szempontjából még nagyon sokat érhet.

Címkép: A Ferencváros Firenzében. Árvai Károly fotója

.