A tuskirály külön világa

Posted by

>A 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője, Hegedüs Csaba újoncként volt világbajnok és tuskirály. Szövetségi kapitányként 84 érmet termelt a világversenyeken. A birkózószövetség elnökeként is kimagasló eredményeket produkált. Kevesen tudják, hogy a szabadidejében külön kis világot is épített a Zemplénben. Ott is megünnepelték a 75. születésnapját.

Szekeres István
Baskó borsodi falu a gönci járásban, a 2021. évi népszámláláskor 161 lakosa volt. Mesés természeti környezetben lévő turisztikai célpont, a vendégeket a Kőrös- hegyi fogadó is várja. Sok évvel ezelőtt itt vett meg egy régi házat a birkózó Hegedüs Csaba. Felújította, korszerűsítette, gyönyörű kertet varázsolt köréje; a szélén patak csörgedez.
Járt ide a családjával. És bármikor, ha a környéken vadászott, vagy csak nyugalomra vágyott, távol a nagyvárosi zajoktól.
De nem nyugodott. A közeli Abaújszántón létrejött az Észak-kelet Magyarországi Regionális Mr. Tus Sportiskola Egyesület, a bűvkörébe vonva a környék birkózó- szakosztályait. Minden anyagi terhet magára vállalt az abaújszántói vállalkozó, Horváth Béla, akinek a logisztikai cége hosszú éveken át Németországban is sikeresen működött. A környéken nagyon sok szegény család él, és itt a birkózópalántákért nem kell tagsági díjat fizetni, ingyen kapják a felszerelést, az utaztatást. Vezetőedzőnek az olimpiát megjárt, kiváló szabadfogású Rusznyák Józsefet alkalmazták. Abaújszántón Hegedüs Csaba birkózó-edzőterem is működik, a gyerekeknek Baskón szerveznek nyári edzőtáborokat.
Megszületett a környék életmódjára hatni kívánó Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesület (SEZE), amelynek ő lett az elnöke. Szoros kapcsolatot tart fenn a Sárospataki Utánpótlás nevelő Sportiskola Egyesülettel (SUSI); a SEZE és a SUSI konzorciumot alkotva vett részt az állam által 250 millióval támogatott, regionális EFOP-programban. Öt kistérség 47 települését látták el sportszerekkel, szerveztek kiemelt sportnapokat, rendeztek egészségügyi-táplálkozási lakossági fórumokat, szakorvosok és híres élsportolók társaságában.
Hegedüs Csabát a 75. születésnapján budapesti ünnepségen, a Kozma-akadémián köszöntötte a birkózószövetség szeptember elején. A hónap végén pedig az ünnepelt Baskóra hívta meg a barátait a második szűkebb pátriájából. (Vagy tán a harmadik, hiszen a szülőföldje, Sárvár és Szombathely is a szíve csücske.)
Negyven vendég érkezett az ünneplősre díszített baskói kertbe, Abaújszántótól Sárospatakig, Püspökladánytól Berekfürdőig, de jöttek a fővárosból is.
Kiss László mesterszakács (korábbi ózdi ökölvívóedző) fantasztikus ételsorokat varázsolt az asztalokra. A kabai Galli Tibor és kiváló zenésztársai remek melódiákkal fokozták a késő estébe nyúló baráti találkozó hangulatát, volt operettsláger, Zorán, Illés, és még sok más. Amúgy Kabán is hagyományosan működik erős birkózó-szakosztály, Galli főzenész pedig elárulta, hogy gyermekkorától lelkes Népsport-fogyasztó volt.
A társaságban mindenki ismert mindenkit, véget nem érő társalgás folyt. Persze, italok is folytak, volt belőlük bőven. A házigazda minden vendéggel csevegett. De senkivel nem
poharazott, felelősséggel irányította az eseményeket, minden apró részletre kiterjedt a figyelme. Olyan fáradhatatlan segítőtársa volt, mint Szűcsné Ivancsó Ildikó, aki a közelben
lakik, és a család távollétében a Hegedüs-ház rendjét felügyeli.
A nap végefelé Hegedüs Csaba meghatottan mondott köszönetet a barátainak, hogy eljöttek, és együtt ünnepeltek vele.
Hogy hány és milyen ajándékot kapott, nem kezdem elsorolni sem, mert úgysem tudnám hiánytalanul. Feltűnt például egy fél méter átmérőjű, kemencében sült, friss kenyér, amelynek a tetején tésztából formázott Csaba 75 felirat virít.
75 év ide, 75 év oda, Hegedüs Csaba hibátlan fizikai és szellemi állapotban élte meg.
Az egyik ajándéka KRESZ-tábla volt, rajta a 75-ös szám, és az utasítás: „Megállni tilos!”

Címkép: a szerző felvétele