Rózsaszín-ügynökség

Posted by

Tamás Ervin

>A turizmus intézményesített fellegvára, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség nyáron meglehetősen alacsony színvonalú vitába bonyolódott a balatoni idegenforgalom számait illetően. És ahogy az lenni szokott, a szakma borúlátóbb jelzését azonnal politikai síkra terelte, mely szerint a baloldal szírénhangjai ezek. Mert igenis a magyarok minden eddiginél többen látogatnak a magyar tengerhez, a kánikulai napokon megtelt a part. Hiába írtak erről ellenkező előjellel riportokat a különböző portálok, hiába nyilatkoztak a vendéglátók, szállodák illetékesei – az ügynökség a forró napokon sűrű egymásutánban adta ki közleményeit, amelyek a tapasztalatok cáfolatáról szóltak. Nos, a KSH szerint az idei három nyári hónapban, tehát június-augusztusban 5,382 millió vendégéjszakát töltöttek turisták a balatoni szálláshelyeken – ez 175 ezerrel, azaz 3,15 százalékkal kevesebb, mint 2022 nyarán volt. A nagy tekintélyű ügynökség emberei most hallgatásba merülnek, ahogy abban a témában sincs reakció, hogy az atlétikai vb. sem sokkal javította a budapesti idegenforgalom számait.

Ennek a kormány által kedves szervezetnek kizárólag az a feladata, hogy rózsaszínűre fesse az eget. Tilos tehát megalapozott prognózissal, kritikus elemzésekkel, komplex tervekkel előállniuk, ehelyett bizonyos megrendelt álmok gyakorlatba ültetése a dolguk, milliárdos közpénzekkel megtámogatva, frekventált tájegységek csókosok általi elfoglalását agresszíven és nagyvonalúan finanszírozva. Az úgynevezett Kisfaludy-program javát olyanok fölözik le, akik be vannak kötve a hatalmi hálóba, máshová inkább csak csurran-cseppen néhány millió. Több komoly botrány szegélyezi tevékenységüket, ám egyik sem jár tényleges következményekkel. Egy társasjáték bevezetésére csak azért adtak majd egymilliárdot, mert a turizmust népszerűsítette volna – alig néhány ezret sikerült rátukmálni akciós áron néhány intézményre, a többi raktárban porosodik. A hírt ebben az esetben sem követte vizsgálat, netalántán büntetés. Nem akarom elhinni,hogy a szervezet kitüntetett szerepét mindössze annak köszönheti, hogy a kormányfő lányát – mint ismeretes – rettentően érdekli az idegenforgalom, e szakmában szerzett diplomát is Svájcban és az ügynökség felső vezetésében is sok ismerőse kapott helyet. Ha valakinek, hát neki látnia kellene, hogy a verkli rosszul működik, jellemző az inkompetencia.

E meglehetősen sanyarú gazdasági helyzetben most azt olvasom a 24.hu-n, hogy a felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus Akadémia néhány hónap leforgása alatt megvásárolt egy romániai kastélyt, egy Balaton-felvidéki ingatlant – melyen éppen panzió épül – és egy olyan céget is, melyet korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség félmilliárd forinttal támogatott. Mint ismeretes, az akadémiát három évvel ezelőtt azért hozta létre a Magyar Turisztikai Szövetség, hogy „széles spektrumú, szakképzésre és felsőoktatásra épülő, gyakorlatban is jól hasznosítható, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon elvárt magas minőségű, személyes, online és e-learning-tananyagok formájában megvalósuló képzéseket biztosítson” – írta akkoriban a turizmus.com. Nos, nem lógatják a lábukat. Először az esztergomi önkormányzat tulajdonában lévő, a Kovászna megyei Vargyason található Daniel- kastélyt vásárolták meg 477 ezer euróért, vagyis úgy 186 millió forintért. Nem sokkal későbba Magyar Állami Népi Együttes Liszt Ferenc-díjas, érdemes művésze, Pál István cégének megszerzése következett, melyről a hvg.hu számolt be elsőként. Az Értékeink Öröksége Kft. pár éve egyébként 490 millió forint támogatást nyert el az MTÜ-től, amely szorosan együttműködik a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetséggel.

Ideje volna egy alapos számvetésnek, hogy hol, kinek, mire postáztak ezekről a helyekről állami forrásból milliárdokat, s mi lett a sorsuk a különböző uniós támogatásokkal egyetemben. És itt nem csupán a semmibe néző kilátókról, tanösvényekről, magáncélra épített álpanziókról kell gondolni, jóval nagyobb léptékben ömlött pénz sok kegyenc zsebébe. A mundér tehát sok helyen pecsétes, lyukas, s lám, a balatoni turizmust féltők tábora sem a balliberálisokból regrutálódott, inkább a hozzáértők köréből.
Ideje volna hát a szervezetek némi átfazonírozásnak…