Meghátrált az Orbán-kormány, visszavonja a vendégmunkástörvényt

Posted by

>Külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

„Átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően” – indokolta csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a döntést, amely visszavonja a vendégmunkás-törvényt.

A november 1-től hatályba lépő törvényt a harmadik országbeli vendégmunkások foglalkoztatását könnyítette volna meg. A jogszabály alapján a vendégmunkások akár két éves tartózkodási engedélyhez is juthattak volna, összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyüket az idegenrendészeti hatóság állítja ki. A Semjén Zsolt által május 16-án benyújtott javaslat értelmében a vendégmunkások kizárólag munkavállalás céljából igényelhetnek tartózkodási engedélyt, a letelepedésüket és a családegyesítést viszont törvénnyel akadályoznák.

A GFM most azt írta, az Orbán-kormány új alapokra akarja helyezni és szigorítani a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat, új törvényjavaslatot ír és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást.

„Külföldi munkaerő alkalmazására csak és kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek, ezért a lehető legszigorúbb szabályozás kialakítására van szükség”  – hangsúlyozza a közlemény.

A KSH szerint 2023 tavaszán már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon. A munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám.

Már képzik az ázsiai sofőröket, novembertől a fővárosi buszokon a BKK egyik külső szolgáltatójának alkalmazásában tűnhetnek fel – A BKV is vizsgálja a…

A korábbi évekhez képest az itt tartózkodók között egy év alatt a duplájára nőtt az ázsiaiak, ezen belül is a mongolok, vietnamiak és miként a statisztika fogalmaz, az „egyéb ázsiaiak” – például filippínók, malájok, indonézek – aránya.

Az Orbán-kormány zöld jelzést adott, tényleg ezrével jönnek Magyarországra a Fülöp-szigeteki vendégmunkások – Nagy munkabírás, monotóniatűrés, alacsony…

Címkép:
Tiszaújváros határában több hektáron épült fel 2019-ben az a konténerváros, ahol olykor háromezer vendégmunkás is élt| Fotó: Merész Márton | Forrás: Népszava

Népszava/Új Hét

%d bloggers like this: