Nincs kedvem végignézni a kollaboránsok sunnyogását

Posted by

Péterfy Gergely, a Kitömött barbár és más regények szerzője 2020-ban Olaszországba, Umbriába költözött feleségével, Péterfy-Novák Éva íróval. Évente két-három alkalommal járnak haza könyvbemutatókra dedikálni, illetve ünnepekre a kisoroszi házukba. Az írópár döntése mögött elsődlegesen politikai okok álltak. – A NER szétzüllesztette Magyarországot, bekoszol, beköp, benyálaz és behálóz mindent, nekem ebben nincs kedvem részt venni, benne lenni. A mesterségesen gerjesztett agresszió elönti az utcákat, a hétköznapokat, az emberi interakciókat, és ebből elegem lett.

Nincs kedvem végignézni a kollaboránsok sunnyogását, nincs kedvem asszisztálni a hazudozáshoz, nincs kedvem benne élni a létrontásban, a cinizmusban és nihilizmusban – mondja Péterfy. Aztán hozzáteszi: – Ugyanakkor régi vágyam volt, hogy a mediterráneumba költözzek, de valószínűleg már sosem fogom megtudni, melyik impulzus volt az erősebb, a vonzás vagy a taszítás.

Olaszországban szabadon él és dolgozik, még irodára sincsen szüksége. A munkahelye a laptopja, bár mostanában inkább a füzete, mert megint kézzel ír. Magát digitális nomádnak tartja, vagyis ott alkot és onnan szervezi az online prózaíró kurzusát, ahonnan kedve tartja. Még a párjával alapított könyvkiadójuk, a Felhő Café Könyvek ügyeit is online intézi. De ha már Olaszországba, Umbriában élnek, elindítottak egy turisztikai vállalkozást is, Utas és holdvilág-túrákat szerveznek Szerb Antal regényének ikonikus helyszínein. De vajon mennyiben másabb érvényesülni íróként Olaszországban vagy Olaszországból? – adódik a kérdés, hiszen Péterfy a Facebook- és Instagram-oldalán folyamatosan posztokban, sztorikban és videókban üzen az olvasóknak.
– Annyi történt, hogy most ezerkétszáz kilométerrel távolabbról teszem ugyanazt, amit eddig. A digitalizáció bizonyos értelemben megszüntette a teret, egymás dolgai­ról a digitális térből értesülünk, ott kommunikálunk, végső soron irreleváns, hogy valaki a tér melyik pontjáról lép bele ebbe a mindenütt jelenlevőségbe – mondja az író, hozzátéve, amíg Kisorosziban élt, az év nagy részében ki sem mozdult onnan, legfeljebb dedikálásra. – Ezt Olaszországból ugyanígy meg tudom tenni. A közösségi médiára, amit intenzíven használok, azért van szükség, mert Magyarországon nincs közszolgálat, és meg kell kerülni a kultúraellenes, posztfasiszta magyar államot, hogy az ember eljusson az olvasókhoz.