Ha az ember elég régóta él

Posted by

Vásárhelyi Mária

>Ha az ember elég régóta él akkor sajnos sok mindenre emlékszik. Például arra is, hogy mit művelt a korabeli fideszes sajtó akkor, amikor 2002-ben Kertész Imre megkapta az irodalmi Nobel Díjat. Bizonyára másoknak is eszébe jut, hogy akkoriban, Kertészt kizárólag Imre Kertész;-ként emlegették és folyamatosan kétségbe vonták, hogy magyar író lenne.
A Magyar Nemzet neonáci, személyiségzavaros, öngyűlölő vezető publicistája – valóságos gyűlölethadjáratot indított Kertész ellen, hetente idézve az író azon mondatát, amely szerint nem érzi jól magát Magyarországon és a bőröndje becsomagolva áll az előszobájában, hogy amikor menekülnie kell, akkor indulni tudjon. Magyargyűlölőnek, nemzetellenesnek, idegenszívűnek bélyegezték, méltatlankodtak a Nobel Díj Bizottság döntése miatt, kizárólag olyan külföldi lapokból idéztek a bizottság döntése kapcsán, amelyek értetlenkedtek, hogy miért éppen ő kapta azt. Pedig nagyítóval kellett keresni a külföldi médiában a döntést kritizáló kommentárokat, egyedül az Izvesztyija írt hasonlóképpen a döntésről, mint a fideszes sajtó. És persze nem azért nem tetszett a bértollnokoknak a döntés, mert halvány fogalmuk volt Kertész Imre irodalmi nagyságáról, hanem azért, mert az író nyilvánosan ki merte mondani, hogy nem érzi jól magát a fidesz Magyarországon. Az akkor már bukott kormánypárt nyilvánosan nem is gratulált az első magyar irodalmi Nobel Díj nyertesének, azt csak Kertész magánközléséből tudom, hogy egy este egy futár adta át neki Orbán Viktor magánlevelét, amelyben elismerését fejezte ki.

Aztán, amikor a már nagybeteg Kertész végül elfogadta a közelébe férkőzött fidesz pártkatonák hízelgését és Berlinben megjelent egy rendezvényen, amelyen Orbán Viktor beszélt, majd elfogadta a magas állami kitüntetést, ami a hatalom számára egyet jelentett az Orbán-rendszer legitimálásával, akkor az addig gyalázkodó fidesz vezetők és média számára számára hirtelen nagy, magyar író lett belőle. Hatalmas emlékházat avattak számára, megszerezték művei hazai kiadási jogait. A gyönyörűen rendbehozott emlékház azóta szellemkastélyként működik (lélek az ajtón se be, se ki), művei, hagyatéka gondozásával senki nem törődik. Mindez persze semmit nem von le Kertész Imre írói nagyságából, életműve értékéből, mert annál sokkal nagyobb író volt, minthogy egy ilyen görény-kurzus ezen foltot tudjon ejteni.